Preşedintele BCE cere acţiuni fiscale pentru combaterea „şocului major” cu care se confruntă economia globală
Numărul 10, 17-23 martie 2020 » Lumea în care trăim
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a cerut guvernelor să prezinte un plan coordonat de acţiune pentru a combate ceea ce ea a numit „un şoc major” asupra economiei globale, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres. Riscul unei recesiuni depinde de „soliditatea şi abordarea colectivă a tuturor jucătorilor”. Lumea poate face faţă crizei „doar dacă ne strângem împreună”, a atras atenţia oficialul BCE.
Criza a forţat BCE să amâne revizuirea operaţiunilor sale de politică monetară, a explicat Lagarde, după ce BCE a lansat un pachet de măsuri de stimulare pentru a ajuta economia zonei euro să facă faţă şocului provocat de epidemia de coronavirus (COVID-19), relaxând şi mai mult politica sa monetară deja ultra-relaxată, majorând programul de achiziţii de active cu încă 120 de miliarde de euro şi oferind credite de urgenţă pentru bănci, menţinând în acelaşi timp ratele dobânzilor nemodificate.
„Răspândirea epidemiei a reprezentat un şoc major la adresa perspectivelor de creştere a zonei euro şi a economiei globale şi a accentuat turbulenţele de pe pieţe. Chiar dacă în ultimă instanţă efectul va fi temporar, asupra activităţii economiei repercusiunile vor fi semnificative”, a declarat oficialul BCE.
„Guvernele şi alte instituţii sunt chemate să adopte acţiuni ţintite şi rapide pentru a rezolva dificultăţile din sistemele publice de sănătate privind ţinerea sub control a extinderii epidemiei şi atenuarea impactului economic. În special, sunt necesare măsuri de politică fiscală coordonate şi ambiţioase, pentru a sprijini companiile şi angajaţii care se confruntă cu riscuri”, a adăugat Lagarde.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice