Președintele BCE se așteaptă la o creștere economică modestă, dominată de riscuri în jos
Numărul 49, 11-17 dec. 2024 » Lumea în care trăim
Creșterea economică în zona euro ar putea fi una modestă în lunile următoare iar perspectivele pe termen mediu sunt incerte și dominate de riscuri orientate în jos, a declarat, zilele trecute, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, cu prilejul unei audieri în Parlamentul European, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Economia zonei euro a stagnat practic în ultimele 18 luni iar relansarea prognozată de mult timp nu s-a materializat. Creșterea economică redusă a ajutat la îmblânzirea inflației, dar unii decidenți sunt îngrijorați că, în condițiile în care creșterea economică este atât de slabă, inflația ar putea coborî sub ținta de 2% a BCE, cum s-a întâmplat și în anii anteriori pandemiei.
„Datele furnizate de sondaje sugerează că avansul va fi unul slab pe termen scurt, în contextul încetinirii creșterii în sectorul serviciilor și al continuării contracției în sectorul manufacturier”, le-a spus Lagarde membrilor comitetului pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European.
„Cu toate acestea, perspectivele economice pe termen mediu sunt incerte și dominate de riscuri în jos. Riscurile geopolitice sunt la un nivel ridicat, cu amenințări crescute la adresa comerțului internațional”, a adăugat Lagarde. Potrivit președintelui BCE, având în vedere natura deschisă a blocului comunitar, barierele comerciale reprezintă o amenințare la adresa activităților manufacturiere și a investițiilor.
Cu toate acestea, Lagarde a apreciat că ar putea exista o anumită relansare în perioada următoare, grație creșterii investițiilor și cheltuielilor de consum pe fondul îmbunătățirii veniturilor reale.
De asemenea, inflația, care în prezent este cu puțin peste ținta de 2% a BCE, ar putea crește în ultimul trimestru din 2024 dar va reveni în apropiere de nivelul țintă anul următor, a mai spus Lagarde.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane