Președintele BCE: Stagflația nu este scenariul de referință
Numărul 18, 11-17 mai 2022 » Lumea în care trăim
Stagflația nu este cea mai mai probabilă consecință pentru zona euro, chiar dacă războiul din Ucraina încetinește creșterea și accelerează inflația, a declarat președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, într-un interviu acordat publicației slovene Delo, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. „Stagflația nu este în prezent scenariul nostru de referință. Deși incertitudinile extraordinar de ridicate ar putea provoca o încetinire a creșterii economice, însoțită de o inflație ridicată, actuala situație nu poate fi comparată cu cea din anii '1970”, a afirmat președintele BCE.
Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 7,5% în aprilie, de la 7,4% în martie. Este un nivel record pentru zona euro și depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, de 2%.
Băncile centrale sunt sub presiune după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la majorarea prețurilor, afectând încrederea consumatorilor și a companiilor. Oficialii BCE sunt deciși să meargă mai departe cu procesul de normalizare a politicii monetare.
Economiștii se așteaptă la cel puțin două majorări de dobândă în acest an, iar unii susțin că este posibilă chiar o a treia majorare, însă toate acestea depind de modul cum vor reacționa piețele la deciziile BCE. Piețele au început deja să ia în calcul o majorare a costului creditului cu 85 de puncte de bază în acest an, ceea ce ar însemna mai mult de trei majorări de câte 25 de puncte de bază fiecare, fapt care ar permite ca dobânda la depozite, care în prezent este la minus 0,5%, să revină în teritoriu pozitiv pentru prima dată după 2014.
Președintele BCE a reiterat că, pe baza datelor pe care le are la dispoziție, achizițiile nete de active ar urma să se încheie „la începutul trimestrului trei din 2022”.
Întrebată de ratele dobânzilor, Lagarde a răspuns că oficialii „păstrează toate opțiunile deschise” și progresează gradual cu acest proces.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial