Președintele Bundesbank: BCE nu trebuie să extindă măsurile de stimulare
Telex » Știri 22 iunie 2021
Ar fi de dorit ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă curând stimulentele de urgență și să nu transfere flexibilitatea extraordinară a măsurilor sale de luptă contra crizei spre instrumentele sale standard, a afirmat Jens Weidmann, președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), într-un interviu acordat publicației financiare Handelsblatt, transmite Reuters, preluată de Agerpres. La ședința de politică monetară din 10 iunie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că va continua programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, până în martie 2022 sau până se va încheia pandemia. Prin PEPP, în acest trimestru BCE a făcut achiziții de aproximativ 80 de miliarde de euro pe lună, față de aproximativ 62 de miliarde de euro în primele trei luni din 2021.
Dar unii oficiali BCE sunt pregătiți să discute în septembrie data și modul în care va fi retras PEPP, în condiții redresării rapide a economiei zonei euro.
„Înregistrăm progrese suplimentare în depășirea efectelor pandemiei, și ar fi de dorit ca măsurile speciale adoptate în timpul crizei să fie curând reduse”, a declarat Weidmann pentru Handelsblatt.
Jens Weidmann, unul dintre cei mai consevatori membri ai Consiliului guvernatorilor BCE, a precizat că nu va mai exista până anul viitor o justificare pentru măsurile de urgență: „Când urgența pentru care a fost creat PEPP se va încheia, programul trebuie oprit”.
Alți oficiali argumentează că și după încheierea PEPP, programată în martie 2022, BCE ar putea transfera flexibilitatea extraordinară către un Program de achiziții de active (APP). Weidmann a respins ideea, argumentând că un Program de achiziții de active are un scop diferit și trebuie păstrat separat. „Când această situație excepțională se va încheia, nu mai este adecvat un astfel de grad ridicat de flexibilitate”, a declarat șeful Bundesbank.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice