Președintele BVB: Jumătate din creșterea capitalizării pieței de capital provine din listarea Hidroelectrica
Telex » Știri 15 iulie 2024
Capitalizarea totală a pieței de capital a crescut cu 130 de miliarde de lei, în prima partea a acestui an față de primul semestru din 2023, iar jumătate din această sumă vine din listarea Hidroelectrica, a declarat, într-o conferință de presă, președintele Bursei de Valori București (BVB), Radu Hanga, citat de Agerpres. "La începutul anului 2023 aveam aproximativ 130.000 de investitori la momentul listării Hidroelectrica. La sfârșitul semestrului 1 din 2023 aveam 160.000 de investitori, iar la sfârșitul trimestrului 1 din 2024, un număr de 191.000. Așteptăm, acum, cifrele de la jumătatea anului și probabil că vom fi depășit pragul de 200.000 de investitori, iar un impact puternic l-a avut listarea Hidroelectrica. Capitalizarea totală a pieței, dacă ne uităm înainte și după listarea Hidroelectrica, la sfârșitul primului semestru din 2023, aveam capitalizare de 225 de miliarde de lei, iar la sfârșitul semestrului 1 din acest an, 355 de miliarde. Din această creștere, de 130 de miliarde, jumătate vine de la Hidroelectrica. Atunci când ne uităm la piață, ne dorim să vedem prezența investitorilor instituționali și, de asemenea, prezența jucătorilor de retail. Cred că numărul de investitori de retail prezenți în piață constituie un indicator bun legat de dinamismul acesteia, iar numărul de investitori este legat direct de numărul de tranzacții", a spus Radu Hanga.
Potrivit datelor prezentate de oficialul BVB, la jumătatea anului trecut se înregistrau 604.000 de tranzacții derulate, numărul acestora ajungând la 1.065.000, anul acesta.
"Cred că maximumul, ca număr de tranzacții, Bursa de Valori București l-a avut în 2007 și cred că suma era undeva la 1,7 milioane și, deci, practic suntem pe cale ca anul acesta să depășim cel mai bun an din istoria bursei din punct de vedere al numărului de tranzacții. Uitându-ne la numărul de investitori și la cifrele furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, constatăm o creștere semnificativă a numărului de investitori activi, raportat la numărul de investitori la bursă. Până la sfârșitul anului acesta ne așteptăm să mai adăugăm 40.000 de investitori, de conturi deschise, și, probabil, că vom depăși cifra de 230.000", a menționat președintele BVB.
Acesta a adăugat că, pe data de 8 iulie 2024, Bursa de la București a înregistrat un nou maxim istoric din punct de vedere al capitalizării, respectiv de 362 de miliarde de lei.
"Indicele principal al pieței, indicele BET, a ajuns la aproape la nivelul de 18.500 de puncte. Practic, avem un plus de 20% de la începutul acestui an. Trecem printr-o perioadă foarte bună din punct de vedere al pieței de capital. Vedem companii frumoase venind către Bursă, iar Hidroelectrica este cel mai bun exemplu. Avem o relație foarte bună cu cel mai important partener al nostru, statul român. De asemenea, vedem o creștere a apetitului investitorilor și dacă ne uităm la Bursa de Valori București ca fiind o scenă și dacă ne gândim că valoarea unei scene e dată de audiență, putem spune că valoarea Bursei crește odată cu numărul de oameni din audiență. În 2019 am avut un minim istoric ca număr de investitori, 53.000. Acum suntem pentru prima dată aproape de pragul de 200.000 și își îmi doresc să ne bucurăm împreună de perioada aceasta frumoasă și să continuăm să o ducem înainte", a puncta Radu Hanga.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial