Președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructura energetică și Resurse Minerale din Senat: România are nevoie de un program pentru sprijinirea consumatorilor industriali
Telex » Știri 26 septembrie 2024
România are nevoie de un program pentru sprijinirea consumatorilor industriali, în condițiile în care consumatorul casnic nu înseamnă valoare adăugată pentru economie, a afirmat miercuri, la a XII-a ediție a conferinței „Energia în priză”, Lorant Antal, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructura energetică și Resurse Minerale din Senatului României, citat de Agerpres. „Avem o problemă: nu avem consumatori industriali. Indiferent că ne raportăm la consumul energetic al Germaniei, Poloniei, Cehiei, Spaniei, în fiecare stat, peste 60% dintre consumatori sunt industriali, adică economici. Nu consumatorul casnic o să însemne valoare adăugată, economic vorbind. Și vă dau câteva exemple: noi, în cadrul Comisiei de energie am făcut și acel Energymap, care este harta consumului de energie electrică și gaze naturale pe fiecare județ, pe ultimii trei ani. În județul Tulcea, consumul de gaze naturale a scăzut cu 90%, în județul Galați consumul de gaze naturale a scăzut cu peste 50%, în județul Mureș, consumul de gaze naturale a scăzut cu peste 50%. Vă spun și motivul: Tulcea, producția de alumină, Azomureș Mureș, Galați, Arcelor Mittal”, a menționat Lorant Antal.
El a subliniat necesitatea ca, în programul de reindustrializare să fie și „un program suport pentru că, dacă nu o să avem consumatori industriali, pe viitor o să avem probleme majore economice”.
Potrivit acestuia, consumul de energie electrică a scăzut în ultimii doi-trei ani.
„Este adevărat că am început să folosim tehnologii mai eficiente energetic. Peste tot pe planeta asta strategiile economice sau industriale se bazează pe potențialul de consum energetic și pe consumul real energetic”, a mai spus Lorant Antal.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile