Președintele Consiliului Concurenței: În câteva săptămâni vom publica în dezbatere prima variantă a recomandărilor noastre pe piața de carburanți
Telex » Știri 1 aprilie 2019
Consiliului Concurenţei va lansa în dezbatere publică, în luna aprilie, prima variantă a recomandărilor pe piaţa de carburanţi, iar monitorul preţurilor pentru combustibili va fi funcţional până la sfârşitul lunii iunie, a declarat, la un post de televiziune, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, citat de Agerpres.
El a afirmat că România are la pompă unele dintre cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană (UE), iar aceasta pentru că plătim taxe mai mici decât în UE. De asemenea, şeful autorităţii de concurenţă susţine că preţurile vor varia în funcţie de preţul barilului, iar dacă preţul barilulul trece de nivelul de 60 de dolari, impactul va fi inevitabil.
„Unde e problema, care e greu de tratat în România, este faptul că avem o companie care este foarte mare. Are undeva la jumătate din vânzări şi inevitabil un jucător atât de mare dă tonul. Ideea este cum îl fac pe jucătorul acesta să nu mai fie atât de influent cumva. O idee ar fi cum să facem să fie mai mic. Ca să fie mai mic, acesta este una dintre idei, hai să ne asigurăm atunci când construim autostrăzi, că nu o să fie o singură companie care va domnia autostrada respectivă. Să fie mai mult de două. Avem şase operatori mari. Să-i vedem pe majoritatea dintre ei pe autostradă. Aceasta va fi una dintre recomandări. În acelaşi timp, vrem să facem mai uşor pentru clienţi să afle preţurile, tocmai pentru ca să stimulăm competiţia prin preţ”, a precizat Bogdan Chiriţoiu.
El a menţionat că sunt ţări în care la o benzinărie pe autostradă preţurile sunt mai mari decât cele dintr-o localitate secundară. „Miracole nu putem face, dar să punem presiuni asupra companiilor prin concurenţă să aibă tarife diferenţiate în funcţie de locaţie, punct de serviciu oferit, asta putem să facem şi monitorul preţurilor la benzină ne va ajuta”, a adăugat Bogdan Chiriţoiu.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice