Președintele Consiliului Fiscal: Majorarea prețurilor la energie va încetini creșterea economică în Europa și va amputa puterea de cumpărare a oamenilor
Telex » Știri 29 septembrie 2021
Creșterea prețurilor la energie este descumpănitoare, un șoc extraordinar de puternic, care va încetini peste tot în Europa creșterea economică și va amputa sever puterea de cumpărare a oamenilor, a declarat, într-o dezbatere de specialitate, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, citat de Agerpres. „În ceea ce privește prețurile la energie, această creștere este descumpănitoare. Uitați-vă ce se întâmplă în Regatul Unit, lucru care se va întâmpla și în state din Uniunea Europeană. Este un șoc extraordinar de puternic, care va încetini peste tot în Europa creșterea economică, va amputa sever puterea de cumpărare a oamenilor și, dacă nu vom reuși să gestionăm această criză, în următoarele 5-6 luni, cu inteligență, debarasați de clișeee ideologice și să înțelegem că trebuie să trecem iarna.... E nevoie de o politică autentică în Uniunea Europeană, care nu există. Fiecare încearcă să facă așa cum poate mai bine și nu este de neînțeles, dar arată că, nici din acest punct de vedere, nu am fost pregătiți în Uniunea Europeană. Noi reacționăm, nu prevenim... Acum vedem, de fapt, că nu avem o politică comună, că nu avem rezerve, că nu ne-am ocupat suficient de a concilia utilizarea combustibililor fosili cu ceea ce reclamă să ne înscriem pe o traiectorie de utilizare de resurse noi de energie care să ne asigure viitorul”, a subliniat Dăianu.
Șeful Consiliului Fiscal este de părere că România trebuie să-și diversifice resursele de energie, pentru că altfel „nu poți să faci investiții într-o lună de zile și să ai energie suplimentară”. „Trebuie să ne diversificăm resursele de energie, trebuie să exploatăm resursele pe care le avem în țară, dar și aici apare iar un clișeu în dezbatere că facem investiții și vom rezolva problema energiei în România... Investițiile cer timp. Nu poți să faci investiții într-o lună de zile și să ai energie suplimentară”, a spus el.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale