Președintele Curții de Conturi: Vremea auditurilor tradiționale a trecut; trebuie să ne reformăm activitatea, în contextul erei digitale
Telex » Știri 8 mai 2019
Vremea auditurilor tradiţionale a trecut, iar instituţiile supreme de audit trebuie să-şi reformeze activitatea, să-şi adapteze mijloacele tehnice şi să-şi pregătească angajaţii, în contextul erei digitale, a declarat Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României, citat de Agerpres. El a participat la conferinţa preşedinţilor instituţiilor supreme de audit din statele membre ale UE, organizată la Bucureşti în contextul preşedinţiei României la Consiliul UE.
„Fără a ne uita trecutul şi tradiţia, fără a face rabat de la rolul constituţional pe care instituţiile noastre îl îndeplinesc, cred că viitorul european depinde în mare măsură de deciziile pe care le vom lua pentru reformarea instituţiilor pe care le reprezentăm. Putem mişca lucrurile într-o perspectivă modernă, perfect adaptată la nevoile şi provocările secolului al XXI-lea, sau putem să ne asumăm un rol exterior, marginal, cu impact scăzut în viaţa cetăţeanului”, a spus Mihai Busuioc.
Şeful Curţii de Conturi a arătat că auditul tradiţional nu mai oferă soluţiile aşteptate, în contextul în care societatea s-a dezvoltat foarte mult. „Cred că, cel puţin în cadrul României, vremea auditurilor tradiţionale, exclusiv financiare sau de conformitate a trecut, pentru că acestea oferă doar o parte din răspunsurile şi concluziile pe care societatea le aşteaptă de la noi. Evidenţierea permanentă a erorilor şi corectarea lor ar trebui să vină la pachet cu soluţii, pentru o gestionare performantă a fondurilor publice”, a arătat el.
De asemenea, Mihai Busuioc a precizat că nu trebuie să uităm să evidenţiem exemplele de bună practică. „În contextul erei digitale, care se manifestă tot mai pregnant, al accesului la informaţii şi tehnologie, al protecţiei datelor şi ameninţărilor de tip cyber-security, cred că instituţiile supreme de audit trebuie să-şi reformeze activitatea în sensul inovării şi adaptării tehnicilor folosite, termenelor de audit alese şi pregătirii resurselor umane pentru a răspunde aşteptărilor unei societăţi cât mai cosmopolite şi mai eterogene”, a continuat oficialul.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice