Președintele Eurogrupului: Este necesar ca economia zonei euro să crească mult mai rapid
Numărul 20, 22-28 mai 2024 » Lumea în care trăim
Economia Europei trebuie să înregistreze o creștere mai rapidă, a declarat vineri Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului (miniștrii de Finanțe din zona euro), transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. "În condițiile în care inflația scade, vreau să văd că zona euro și Europa cresc mai rapid. Cred că putem face asta, dar trebuie să adoptăm noi măsuri ca să se întâmple asta", a afirmat oficialul la Bloomberg Television.
În primul trimestru din acest an, economia zonei euro a crescut cu 0,3%, ieșind dintr-o ușoară recesiune. În ceea ce privește cele mai importante economii din zona euro, Spania a fost cea mai performantă, cu un avans de 0,7%, în timp ce Germania, Franța și Italia au înregistrat performanțe mai mici decât media zonei euro.
Comisia Europeană estimează acum că regiunea va înregistra o expansiune de 0,8% în 2024 și de 1,4% în 2025.
Luna trecută, președintele BCE, Christine Lagarde, declara că economia zonei euro "se redresează și se văd semne clare de revenire".
Conform analiștilor intervievați de Bloomberg, PIB-ul zonei euro va crește cu 0,7% în 2024, față de un avans de 0,5% estimat în precedentul studiu lunar. Economia Germaniei ar urma să înregistreze o expansiune de 0,2%, față de un nivel prognozat anterior de 0,1%.
Rezultatele, care includ și revizuirea în creștere a prognozelor economice pentru Franța, Italia și Spania, indică îmbunătățirea încrederii în regiune.
Conform analiștilor intervievați de Bloomberg, se estimează că anul acesta BCE va reduce dobânda la depozite cu 0,75%, iar rata inflației în zona euro va atinge 2% în trimestrul doi din 2025.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice