Președintele FIC: Atragerea de noi investiții străine și stimularea investițiilor deja prezente în România trebuie să devină o prioritate
Telex » Știri 5 iulie 2023
România se confruntă cu multe provocări din perspectiva bugetului de stat, iar atragerea de noi investiții străine directe, dar și stimularea investițiilor deja prezente, trebuie să devină o prioritate pentru a stabiliza și a crește constant economia, consideră Daniel Anghel, noul președinte al Consiliului Investitorilor Străini (FIC). "În acest sens, în perioada următoare FIC își propune diferite proiecte care să încurajeze investițiile private în România și salutăm pe această cale faptul că stimularea investițiilor este unul dintre cele trei obiective majore care stau la baza programului de guvernare. Totodată, în ceea ce privește viziunea pe termen mediu, rămânem susținători ai aderării României la OECD - Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și la spațiul Schengen" a declarat Daniel Anghel, potrivit unui comunicat al FIC citat de Agerpres.
Comitetul Director al Consiliului Investitorilor Străini (FIC) a ales în luna iunie echipa de conducere a organizației pentru mandatul 2023-2024. "În primul rând, doresc să le mulțumesc colegilor pentru votul de încredere. În al doilea rând, vreau să punctez dorința membrilor organizației de a continua să lucrăm alături de Guvern, Parlament și Administrația Prezidențială pentru a identifica măsuri pe termen mediu și lung, viabile, echilibrate, durabile pentru economia țării. Experții FIC din diferite sectoare de activitate au analizat domeniile importante pentru economie, cum ar fi fiscalitatea, tranziția energetică, digitalizarea, mediul înconjurător, sustenabilitatea și resursa umana și au formulat o serie de recomandări pentru a îmbunătăți cadrul legislativ actual și pentru a facilita dezvoltarea acestor arii. Toate aceste analize și recomandări din partea mediului privat sunt cuprinse în Cartea Albă a FIC publicată în luna mai 2023, intitulată Investiții pentru viitor", a mai precizat Daniel Anghel.
La rândul său, Cristian Secoșan, președintele FIC în mandatele 2021- 2023, a susținut că România trebuie să își extindă viziunea de dezvoltare pe termen lung și să-și seteze direcții de țară care să fie adaptate specificităților. "Ultimele două decenii au fost marcate de multe schimbări și adaptări la cadrele legislative și economice internaționale, însă pentru viitor România trebuie să își extindă viziunea de dezvoltare pe termen lung. Avem direcțiile europene pentru 2030 care sunt susținute și de finanțări europene și de o serie de reforme incluse în PNRR, dar, complementar, este nevoie și de setarea unor direcții de țară care să fie adaptate specificităților României și care să ia în considerare avantajele și punctele slabe pe care trebuie să le remediem, dar și contextul economic și social care se schimbă mult mai rapid", a declarat Cristian Secoșan.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din țară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înființarea organizației, companiile membre ale FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități, se precizează în comunicatul organizației.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice