Președintele InfoCons: Prin utilizarea aplicației WhatsApp în activitățile de serviciu se comite o infracțiune
Telex » Știri 26 aprilie, 9:28
Prin utilizarea aplicației WhatsApp în activitățile de serviciu se comite o infracțiune, pentru că orice transmitere de date, poze, documente sau contracte devin proprietatea Meta și, deci, nu mai sunt proprietatea nici a utilizatorului, nici a primitorului, nici a celui care le-a trimis, a atenționat, joi, într-o dezbatere de specialitate, președintele InfoCons, Sorin Mierlea, citat de Agerpres. "Am fost la cursurile Academiei de Poliție, la un an terminal, și vorbeam cu ei că utilizează foarte mult, chiar și în acțiunile operative, WhatsApp-ul. Probabil știți, iar dacă nu, ar fi interesant să citiți termenii și condițiile în momentul în care ați descărcat această aplicație și o să vedeți un lucru extrem de important. Interesant este că, prin utilizarea aplicației în activitățile de serviciu, comiteți o infracțiune. Orice transmitere de date pe acel WhatsApp gratuit, de poze, documente, contracte reprezintă o infracțiune. De ce? Fiindcă toate datele transmise, fotografiile, filmulețele sau contractele devin proprietatea Meta, deci nu mai sunt proprietatea utilizatorului, nici a primitorului, nici a celui care le-a trimis. La fel și cu acele conturi de e-mail, pe Gmail și Yahoo. Așa că invit pe fiecare dintre dumneavoastră să mergeți să vă achiziționați un domeniu. Nu costă foarte mult. Îl luați de la ICI sau din altă parte, de la o autoritate publică prin care să aveți contul dvs. de e-mail și să nu mai utilizați mijloace de transmitere de date și informații. Ar trebui să înțelegem ce înseamnă, până la urmă, cu adevărat periculozitatea din zona aceasta, iar platformele care se dezvoltă într-un ritm amețitor, de la zona de software până la zona de vânzare de produse și servicii, vin și cu lucruri bune, dar și cu lucruri mai puțin bune. Este exact precum utilizarea cuțitului: cuțitul poate să fie utilizat să omoare pe cineva sau poate să ne ajute să facem mâncare... ", a afirmat Sorin Mierlea.
Potrivit șefului InfoCons, în zona de securitate cibernetică din România se vorbește prea puțin despre educarea utilizatorului de tehnologie. "În această perioadă, mai ales că vineri, 26 aprilie 2024, este Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, vom lansa o campanie pe zona de cybersecurity, fiindcă ceea ce ne interesează este educarea cetățeanului. Când discutăm de cetățeanul consumator, nu discutăm doar de utilizatorul unui PC sau al unui dispozitiv electronic. Se vorbește foarte puțin de zona de educație (...) Organismul internațional de standard - ISO are pe agenda de lucru componenta aceasta a standardelor din zona de cybersecurity. Cred că, împreună, putem găsi această formulă de a aduce până la urmă un mesaj, nu în meandrele concretului și sinergia faptelor, ci într-un limbaj simplu, accesibil cetățeanului, indiferent de funcția pe care acesta o are. Vă dau un simplu exemplu: cuvântul «primă» pentru noi toți este ceva de luat, dar în sectorul financiar-bancar și de asigurări este de plătit o primă de asigurare sau o primă de credit. Așa că, de multe ori, chiar dacă înțelegi poate un anumit cuvânt, o anumită expresie, o anumită terminologie pusă într-un alt context poate să însemne cu totul altceva", a explicat Sorin Mierlea.
În altă ordine de idei, în fiecare săptămână, există între 30 și 50 de alerte pentru produse ce prezintă neconformități grave. "Din perspectiva consumatorului care achiziționează de pe diferite platforme online au apărut tot mai multe probleme, pentru că multe produse neconforme au început să fie prezente. În ultimele trei luni, în fiecare săptămână au fost alerte de produse neconforme, mai ales din zona aceasta de tehnologie, undeva între 30 și 50 de produse cu neconformitate gravă, care pot să aducă atingere sănătății sau integrității corporale (...) Din această perspectivă, cred că protecția consumatorului și consumatorul, în tot acest areal, ar trebui să fie mult mai bine poziționat din punct de vedere al strategiilor, dar, în cadrul strategiei naționale, autoritățile care sunt pe acest segment de multe ori poate uită de cetățean în a-l updata cu terminologia inovativă, care pentru experți pare normală, dar pentru un om simplu este abracadabrantă", a explicat specialistul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial