Preşedintele INS: Cele mai multe din sursele de date sunt deţinute de companii private, orientate spre profit
Numărul 18, 21-27 mai 2019 » Breviar statistic
Cea mai mare parte din sursele de date este deţinută de entităţi private, care sunt orientate spre profit, iar în aceste condiţii institutele naţionale de statistică trebuie să îşi combine forţele pentru binele societăţii, se menţionează în mesajul transmis de preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, cu prilejul conferinţei internaţionale „Utilizarea R în statistica oficială”, informează Agerpres. „Cele mai multe din sursele de date sunt deţinute de entităţi private, care sunt orientate spre profit. De aceea, pentru noi (institutele de statistică - n. r.) este important să găsim terenul comun şi să ne combinăm forţele pentru beneficiul societăţii. Brandul nostru este un mare avantaj în acest joc. De asemenea, este important să creăm parteneriate viabile cu alte organizaţii din domeniul public, care să rezulte în baze de date comune. Statistica oficială poate fi un instrument eficient pentru modernizarea administraţiilor naţionale publice prin cooperarea dintre actorii principali”, a spus preşedintele INS.
Tudorel Andrei consideră că în prezent se produc mai multe date decât pot fi procesate prin instrumentele clasice ale statisticii, existând o abundenţă tot mai mare de informaţii. „Instrumentele pe care statistica oficială le foloseşte trebuie să se adapteze la noua realitate cu care ne confruntăm. Trebuie să realizăm că astăzi se produc mai multe date decât putem să procesăm, iar instrumentele clasice ale statisticii nu mai sunt potrivite. Folosind big data şi statisticile smart, nu mai e nevoie să facem sampling, deoarece putem folosi întregi seturi de date. Există din abundenţă surse care pot fi folosite: date din telefonul mobil, date din social media, date din scannere”, se precizează în mesajul transmis de preşedintele INS.
Acesta a amintit că informaţiile de tip „big data” sunt esenţiale pentru modernizarea statisticii în lumea globalizată.
Tudorel Andrei consideră că resursa umană este esenţială pentru modernizarea activităţii de statistică, mai ales în contextul concurenţei cu companiile private. „Un element crucial în procesul de modernizare (al statisticii - n.r.) este reprezentat de resursele umane. Avem nevoie de angajaţi de înaltă calificare, dar şi de un standard profesional la nivel european. Un statistician poate avea orice pregătire academică, dar trebuie să aibă un set complet de competenţe, foarte clar definite. În fiecare zi concurăm cu sectorul privat, deci este esenţial pentru organizaţia noastră să îmbunătăţească relaţia cu mediul academic şi cu institutele de cercetare. Întâi, trebuie să găsim cercetători specializaţi în domenii sensibile şi problematice, cum ar fi măsurarea bogăţiei sau migraţia internaţională. În al doilea rând, creşterea deschiderii organizaţiei noastre este o modalitate bună de a ne creşte credibilitatea. Acest lucru este esenţial în era post-adevăr”, se mai spune în mesajul preşedintelui INS.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național