Președintele Iohannis a promulgat Legea privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice
Telex » Știri 9 septembrie 2020
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice. Actul normativ se aplică în cazul facturilor electronice emise ca urmare a executării contractelor atribuite în temeiul Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările şi completările ulterioare, a căror valoare este egală sau mai mare decât pragurile prevăzute de lege şi faţă de care există obligaţia publicării unui anunţ de participare/concesionare şi/sau a unui anunţ de atribuire în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Legea nu se aplică facturilor electronice emise ca urmare a executării contractelor clasificate potrivit legii, sau în cazul în care atribuirea şi executarea contractului de achiziţie publică au necesitat impunerea unor măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esenţiale de securitate ale statului.
Potrivit legii, elementele principale ale unei facturi electronice sunt: ▪ identificatorii de proces şi de factură; ▪ data facturii; ▪ informaţii privind identificarea persoanei impozabile care a livrat produsele, a prestat serviciile sau a executat lucrările; ▪ informaţii privind cumpărătorul; ▪ informaţii privind beneficiarul plăţii; ▪ informaţii privind reprezentantul fiscal al vânzătorului; ▪ identificarea tipului de produse furnizate, servicii prestate sau lucrări executate; ▪ referirea la contractul de achiziţii publice/sectoriale, de concesiune de lucrări şi servicii, precum şi, după caz, la contractul de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii; ▪ detalii privind livrarea produselor/prestarea serviciilor/executarea lucrărilor; ▪ instrucţiuni de plată; ▪ informaţii privind creditări sau debitări; ▪ informaţii privind poziţiile de pe factură; ▪ totalurile facturii; ▪ defalcarea TVA.
Prin această lege se transpun integral prevederile Directivei 2014/55/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind facturarea electronică în domeniul achiziţiilor publice.
Legea nr. 199/2020 privind facturarea electronică în domeniul achiziţiilor publice a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 825 din 9 septembrie 2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane