Președinția României la Consiliul UE a ajuns la o înțelegere provizorie cu Parlamentul European pentru adaptarea rețelei TEN-T, în cazul în care nu se ajunge la un acord privind Brexit-ul
Telex » Știri 11 februarie 2019
Președinția României la Consiliul UE a ajuns la o înțelegere provizorie cu Parlamentul European privind propunerea de adaptare a rețelei transeuropene de transport TEN-T, asigurând noi legături maritime între Irlanda și celelalte țări ale Uniunii Europene (UE) pe coridorul rețelei de bază: Marea Nordului – Marea Mediterană, în condițiile în care Marea Britanie părăsește UE fără un acord negociat.
Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei României la Consiliului UE, reformularea coridorului din Regulamentul privind mecanismul Conectarea Europei (CEF) va asigura continuitatea investițiilor în infrastructură și va oferi claritate și certitudine juridică pentru planificarea infrastructurii. Mandatul va fi prezentat spre aprobare reprezentanților statelor membre, în Consiliu UE.
Acordul se referă la regulamentul CEF din 2013, care oferă finanțare pentru proiectele-cheie din sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei până la sfârșitul actualului buget pe termen lung al UE 2020. Acesta va fi înlocuit cu CEF 2.0, iar negocierile dintre Consiliul UE și Parlamentul European vor continua.
Textul convenit se referă la legătura directă dintre porturile Shannon Foynes, Dublin și Cork pe partea irlandeză cu Le Havre, Calais, Dunkirk (Franța), Zeebrugge, Ghent, Antwerp (Belgia) Terneuzen, Rotterdam și Amsterdam (Olanda).
Investițiile pentru securitatea și verificarea frontierelor se adaugă acelor investiții care vor fi eligibile pentru sprijin financiar în ciclul de programare rămas al CEF (până în 2020).
„Proiectul de modificare a regulamentului va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea lui oficială. Important de precizat este faptul că acesta va intra, de asemenea, în vigoare la o zi după ce regulamentul CEF 2013 încetează să se aplice în Regatul Unit”, se menţionează în comunicat.
Președinția României la Consiliul UE va stabili mandatul ambasadorilor UE pentru a fi prezentat la o reuniune viitoare a Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Consiliului UE. Va urma o adoptare formală, atât în Parlamentul European, cât și în Consiliul UE.
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale