Prețul mediu de vânzare al apartamentelor din București a crescut 5% la începutul acestui an
Telex » Știri 21 februarie, 10:00
Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în București, indiferent de vechimea imobilelor în care se află acestea, a ajuns la începutul anului 2024, la 1.634 euro/mp util, cu 5% peste valoarea din 2023, conform unei analize de specialitate, citate de Agerpres. Indicele Imobiliare.ro evidențiază faptul că oferta actuală include zone, precum Aviației sau Unirii, unde garsonierele se vând cu aproape 90.000 de euro, dar și cartiere la nivelul cărora apartamentele cu două camere ajung să coste peste 200.000 euro, cum ar fi Herăstrău sau Aviatorilor-Kiseleff.
"Proprietățile mai spațioase sunt, de multe ori, scoase la vânzare cu prețuri atât de mari încât puțini sunt cei care își permit să le cumpere. La limita de sus a ofertei găsim, în zone precum Floreasca, Herăstrău sau Primăverii, locuințe cu 3 camere pentru care trebuie să plătești, în medie, între 300.000 și 495.000 euro. Prețul celor mai scumpe apartamente din București scoase la vânzare pe Imobiliare.ro atinge, însă, la ora actuală pragul de 8 milioane de euro. Grație ofertei variate, găsim în Capitală și cartiere cu prețuri mult mai accesibile. Acestea sunt localizate, în general, în sudul și în vestul orașului. Spre exemplu, un cumpărător va plăti 42.000 euro pentru o garsonieră în Militari, 53.000 euro pentru un apartament cu 2 camere în Ferentari și mai puțin de 75.000 euro pentru o locuință cu 3 camere în zona Giurgiului", susțin consultanții în imobiliare.
Potrivit analizei citate, cumpărătorii care au un buget limitat și vor să beneficieze de cele mai bune prețuri trebuie să-și îndrepte căutările spre arealul Militari - Gorjului - Lujerului - Uverturii. Astfel, în aceste zone, o garsonieră dintr-un bloc poate fi achiziționată, în medie, cu 41.950 de euro.
De asemenea, prețuri accesibile pot fi găsite în zona Moșilor - Foișorul de Foc - Traian, unde o garsonieră are un preț mediu de 46.900 de euro.
O altă variantă accesibilă ca preț poate fi cartierul Apărătorii Patriei, unde locuitorii au acces la metrou, la hipermarketuri și au un mall în apropierea casei. Aici, o garsonieră poate fi cumpărată cu 48.000 de euro.
Consultanții Imobiliare.ro menționează că, pe baza unui buget de până în 50.000 de euro, se poate achiziționa o garsonieră în zone precum Rahova, Pantelimon și Berceni.
Pe segmentul apartamentelor cu două camere, la începutul acestui an, proprietarii și dezvoltatorii au scos la vânzare astfel de locuințe la cele mai accesibile prețuri în Ferentari (53.000 de euro).
"Puțin mai la est, în zona Giurgiului, o proprietate similară se vinde cu 60.900 euro, în timp ce în arealul Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii prețul mediu solicitat pentru un apartament cu 2 camere crește la 63.000 euro. Apartamentele intrate în piață, în ultimul timp, pe segmentul nou din Vitan-Bârzești au poziționat media zonei în jurul valorii de 66.000 euro. Marele avantaj al celor care se mută aici este apropierea de Delta Văcărești, o adevărată oază de verdeață. Găsești o serie de magazine mari la doi pași de casă, dar nu ai o legătură directă la rețeaua de transport prin subteran. Cartierul Berceni din sectorul 4 se menține printre cele mai ieftine din București și în cazul cumpărătorilor interesați de apartamentele cu 2 camere, nu doar în cazul celor care vor să achiziționeze garsoniere. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori ajunge la 67.850 euro", notează sursa citată.
În cazul apartamentelor cu trei camere, analiza de specialitate arată că, în zona Giurgiului, locuințele de acest tip s-au vândut, în medie, cu 74.990 de euro, în ianuarie 2024, iar în Militari - Apusului - Păcii, costul mediu este de 75.000 de euro. Totodată, cu 85.000 de euro se poate cumpăra o locuință similară în Drumul Taberei, în timp ce cumpărătorii care vor să-și limiteze căutările la pragul de 90.000 euro se mai pot orienta și spre cartiere, precum Rahova sau Pantelimon, se precizează în cercetare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice