Prețul metalelor prețioase, în scădere pe fondul apetitului investitorilor pentru numerar
Telex » Știri 17 martie 2020
Cotaţiile metalelor preţioase au înregistrat noi scăderi pe fondul îngrijorărilor că măsurile de stimulare adoptate de băncile centrale nu vor fi suficiente pentru a îmbunătăţi perspectivele economice care se deteriorează rapid, transmite Bloomberg, citată de Agerpres. Preţul aurului a coborât, la începutul acestei săptămâni, sub pragul de 1.500 de dolari uncia pentru prima dată în acest an, platina a înregistrat cea mai importantă scădere din istorie, iar cotaţia la argint a suferit cea mai mare scădere de după 2009.
Pe piaţa petrolului, la Londra, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a scăzut cu peste 10%, ajungând la 30,22 dolari, cel mai redus nivel înregistrat după luna februarie 2016. La New York, barilul de ţiţei WTI cu livrarea în luna aprilie a pierdut 8,04%, până la 29,18 dolari. Analiştii sunt de părere că această scădere se datorează dezechilibrului provocat de o ofertă abundentă şi de o cerere slabă din cauza pandemiei de coronavirus.
„Suntem într-un scenariu în care investitorii vând tot ce pot”, susţine Carlo Alberto De Casa, analist şef la ActivTrades.
În aceste condiţii, pe piaţa spot, cotaţia aurului a scăzut cu 4,2%, până la 1.465,40 dolari uncia, după ce săptămână trecută a pierdut 8,6%, cea mai importantă scădere săptămânală de după 1983. Cotaţia argintului a scăzut cu 14%, iar platina a pierdut 26%, până la 564 de dolari uncia.
Rezerva Federală americană a decis duminică să reducă la zero costul împrumuturilor şi a promis că îşi va extinde portofoliul de obligaţiuni cu cel puţin 700 miliarde dolari, în timp ce alte bănci centrale şi-au extins şi ele eforturile destinate sprijinirii economiilor afectate de pandemia de coronavirus. „Relaxarea nu este un panaceu, aşa cum semnalează în mod clar piaţa bursieră”, a spus Ole Hansen, analist la Saxo Bank. Cu toate acestea, analistul a apreciat că aurul se va aprecia, având în vedere impactul inflaţionist al actualelor şi viitoarelor măsuri adoptate de guvernele din întreaga lume.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial