Prețurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel al ultimilor 10 ani
Numărul 38, 13-19 oct. 2021 » Lumea în care trăim
Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în septembrie, pentru a doua lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, influențat de scumpirile la cereale și uleiuri vegetale, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, preluată de Agerpres. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna septembrie 2021, acest indice a crescut până la 130 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna septembrie 2011, cu 1,2% peste nivelul înregistrat în luna august a acestui an și cu 32,8% mai mare decât în luna septembrie 2020.
În ultimul an prețul materiilor prime agricole a crescut semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici, dar și a cererii mari venite din China.
Creșterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul prețurilor la cereale, care au înregistrat o majorare de 2% comparativ cu luna august. În interiorul acestei categorii, prețurile la grâu au fost în frunte, cu un avans de 4% comparativ cu luna august și de 41% comparativ cu luna septembrie a anului trecut, din cauza unor disponibilități limitate la export pe fondul cererii puternice.
„În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenției în săptămânile următoare în condițiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creșterea rapidă a prețurilor”, a declarat economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian.
De asemenea, prețul uleiurilor vegetale a crescut cu 1,7% în luna septembrie comparativ cu luna august și cu aproximativ 60% în ritm anual, în principal ca urmare a majorării cotațiilor la uleiul de palmier, în contextul unei cereri robuste de importuri la nivel global și a îngrijorărilor cu privire la posibilitate ca deficitul de mână de lucru să afecteze producția în Malaezia.
De asemenea, FAO a dat publicității și un set de noi estimări cu privire la producția mondială de cereale în 2021, prognozând un maxim istoric de 2,800 miliarde de tone. Cu toate acestea FAO estimează că producția va fi inferioară consumului global, care va fi unul de 2,811 miliarde tone, în condițiile în care FAO și-a majorat estimările privind cantitățile de grâu ce vor fi utilizate ca nutreț pentru animale. FAO se așteaptă în prezent ca o cantitate de 776,7 milioane de tone de grâu să fie recoltate în 2021, în condițiile în care producțiile mai mari din Europa de Est și Australia au compensat diminuarea producției în Canada și Federația Rusia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național