Prețurile produselor agricole au scăzut ușor în 2024
Telex » Știri astăzi, 10:17
Prețul mediu în UE al produselor agricole a scăzut cu 2% în 2024, comparativ cu 2023, în timp ce prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în agricultură a scăzut cu 6%, arată datele preliminare publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Declinul prețurilor produselor agricole în UE vine după creșterile semnificative din 2021 și 2022, și avansul modest din 2023.
Există diferențe semnificative în evoluția prețului bunurilor individuale în 2024. A existat o creștere semnificativă la uleiul de măsline (30%), cartofi (inclusiv cartofi de sămânță) (12%) și fructe (7%), și o ușoară creștere pentru bovine (2%) și lapte (1%). În contrast, au existat scăderi la cereale (-15%), ouă (-8%), porcine (-7%), carne de pasăre (-6%), legume și produse horticole (-2%).
În privința bunurilor și serviciilor consumate în agricultură, au existat creșteri moderate de prețuri la semințe și material săditor, precum și la cheltuielile cu serviciile veterinare (fiecare cu 3%). Totuși, au scăzut semnificativ prețurile la îngrășăminte și amelioratori de sol (-18%), furaje (-11%), energie și lubrifianți (-8%), cu un declin mai redus pentru îngrășăminte și produse fitosanitare (-2%).
În 2024, prețurile la lapte au fost mai scăzute decât în 2023 în 16 state membre UE. Cel mai semnificativ ritm de declin a fost în Finlanda (-12%), urmată de Portugalia (-10%) și Spania (-8%), iar cel mai semnificativ ritm de creștere s-a înregistrat în Irlanda (15%), urmată de Lituania (11%) și Letonia (10%). România, alături de Slovacia, Ungaria, Croația, Austria, Estonia, România, Slovenia, Cehia, Grecia, Bulgaria și Franța, face parte din grupul statelor membre ale UE unde s-au înregistrat scăderi ale prețurilor la lapte.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial