Prezent și viitor
Numărul 48-49, 22 dec. 2021 - 11 ian. 2022 » La început a fost cuvântul...
Întreaga presă de profil acordă spații largi temelor economico-sociale specifice finalului de an, „construind” astfel, sub aspect mediatic, o punte între prezent și viitor. Utilitatea abordărilor, aflată în sfera oricărei discuții, ar fi câștigat în substanță dacă nu s-ar fi încălcat, de multe ori, regulile lingvistice și logice. Bunăoară, într-o dezbatere televizată, unul dintre participanți a afirmat: „Timpul prezent aduce, zi de zi, dovezi suplimentare care reprezintă un plus de argumente privind...”. Care ar fi diferența dintre „dovezi” și „argumente”? Dar dintre ceva „suplimentar” și ceva „în plus”?
Același tip de erori a conținut o analiză publicată de un săptămânal. Este vorba despre următoarea frază: „Planurile întocmite în prealabil exercițiului bugetar actual au avut un caracter anticipativ”. Culmea ar fi fost ca un „plan” (oricare ar fi fost obiectivul propus) să nu „anticipeze” nimic.
În aceeași ordine de idei, consemnăm și remarca unui realizator de emisiuni radiofonice: „Ceea ce este actual și în zilele noastre se identifică în aproape toate componentele realităților nemijlocite”. Autorul ne-a oferit o adevărată „cascadă” de sinonime, în loc să utilizeze doar unul dintre ele, astfel încât, până la urmă, a fost dificil de înțeles ce anume a vrut să spună. A reușit, însă, asemenea cazurilor menționate anterior, să aducă „dovezi” potrivit cărora o comunicare publică deficitară este, incontestabil, o temă „actuală” pe care nu ne dorim să o mai întâlnim în viitor. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc