Prezent și viitor
Numărul 36, 28 sept. - 5 oct. 2021 » La început a fost cuvântul...
Actuala perioadă este marcată în mass-media din țara noastră prin apariția și multiplicarea de informații și comentarii referitoare la situația economică din prezent și la posibilele evoluții (cel puțin pentru viitorul apropiat). Ar fi fost și mai util dacă asemenea preocupări s-ar fi manifestat și prin respectul cuvenit față de regulile lingvistice și logice. Bunăoară, într-o dezbatere televizată, unul dintre participanți a afirmat că „în conjunctura temporală actuală, fenomenele examinate sunt un fenomen trecător”. Avem, evident, în formularea citată, erori de tip pleonastic; „conjunctura” vizează un fenomen sau un proces „temporar”, ceea ce îi conferă tocmai un caracter „trecător”.
În aceeași zonă de erori s-a aflat și comentariul dintr-o publicație săptămânală. Autorul a scris: „În spațiul public și în rândurile populației și-au făcut loc, într-o manieră plenară, completă și deplină, temeri privind fapte și adevăruri posibil de consemnat în viitor”. În afară de repetarea inutilă a unor cuvinte care au același înțeles („plenar”, „complet” și „deplin”) aserțiunea la care ne referim ne îndreptățește să ne întrebăm: oare „spațiul public” evocat nu se localizează exact în „rândurile populației”? Unde alt „spațiu” ar putea să fie „public”?
Să mai recurgem la un exemplu, de data aceasta dintr-o emisiune de radio. Un redactor remarca: „Nu putem să considerăm planurile adoptate în prezent altfel decât ca o privire spre viitor”. Culmea ar fi fost ca „planurile” adoptate „în prezent” să vizeze… trecutul. Și pentru că ne referim la „viitor” ar fi de dorit ca astfel de intervenții „în spațiul public” să fie cu mai mare grijă pregătite și exprimate. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane