Prima monedă de aur emisă în SUA ar putea fi vândută pentru 15 milioane de dolari
Telex » Știri 4 iunie 2020
Prima monedă de aur emisă în SUA, Brasher Doubloon („Dublonul din aur Brasher”), a fost scoasă la licitaţie iar preţul de pornire este de 15 milioane de dolari, susţine expertul în numismatică Jeff Sherid, a cărui firmă, PCAG Inc., se ocupă de promovarea monedei în numele colecţionarului, un fost director de pe Wall Street, transmite Bloomberg, citată de Agerpres. Dublonul din aur datează din 1787, cu cinci ani înainte ca monetăria federală să demareze activitatea la Philadelphia.
Bijutierul Ephraim Brasher, un vecin al preşedintelui american George Washington, este cel care, în 1787, a bătut un mic număr de monede de aur, care au trecut cu siguranţă prin mâinile viitorului preşedinte al SUA, susţine numismatul John Albanese. „Dacă vorbeşti cu pasionaţii de monede şi experţii, cred că toţi vor spune că Brasher Doubloon este cea mai valoroasă monedă datorită istoriei sale”, a apreciat John Albanese. Acesta a prognozat că Brasher Doubloon are potenţialul de a deveni prima monedă care, într-o zi, se va vinde pentru 100 de milioane de dolari.
Dacă iniţial valora aproximativ 15 dolari, Brasher Doubloon a fost scoasă la vânzare în 1981, când a fost adjudecată pentru 625.000 de dolari, în 2015, pentru 2,99 milioane de dolari, şi în 2011, pentru 7,4 milioane de dolari. Actualul proprietar al acestei monede a plătit o sumă care nu a fost dezvăluită la o licitaţie privată care a avut loc în 2015.
În mod frecvent, tranzacţiile pe piaţa monedelor rare din SUA, evaluată la patru miliarde de dolari, sunt făcute în privat, iar preţurile sunt ţinute secret. Recordul în materie a fost stabilit în anul 2013, când un dolar de argint din 1794 a fost vândut pentru 10 milioane de dolari.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național