Prima pictură murală din România care purifică aerul, la Bacău
Numărul 37, 1-7 octombrie 2019 » Roza vânturilor
La Bacău a fost inaugurată, zilele trecute, prima pictură murală din România care purifică aerul, realizată cu o vopsea specială care transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer. Lucrarea – intitulată „Intuiția” – a fost realizată de artistul român Obie Platon, în cadrul evenimentului ZidART (organizat de Asociația „Ingenious drama” cu sprijinul Primăriei Municipiului Bacău), se întinde pe o suprafață de circa 250 mp și are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci de 250 mp.
Pictată pe blocul de lângă insula din Bacău, aceasta este și prima lucrare din lume dedicată nevăzătorilor, tradusă în limbajul Braille. Lucrarea reprezintă portretul unui nevăzător care își imaginează universul său în ciuda presiunii dizabilității sale, scopul fiind acela de a atrage atenția asupra problematicii incluziunii sociale a persoanelor cu dizibilități.
Potrivit realizatorilor proiectului, vopseaua reduce costurile și consumul de energie ale aparatelor de aer condiționat și reduce emisiile gazelor cu efect de seră, care cauzează schimbările climatice. De asemenea, aceștia spun că pictura este foarte eficientă în prevenirea așezării murdăriei pe pereți. Aceasta combate murdăria în două moduri. Aerul descompune substanțele uleioase depuse pe suprafață, împiedicând lipirea prafului de perete. În combinație cu vopseaua, se creează un strat subțire de apă (datorită unei proprietăți numite hidrofilicitate), care împiedică așezarea prafului și a altor particule pe suprafață, determinandu-le să se desprindă.
Pictura are proprietatea de a îndepărta 38,5 grame de poluanți la fiecare 12 ore, cantitate care corespunde la aproximativ 50 de automobile pe benzina euro 6. Vopseaua picturii creează o peliculă de protecție invizibilă care împiedică murdăria și praful din aer să se așeze pe suprafețe. Suprafețele rămân la fel de verzi ca în ziua în care au fost pictate.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice