Prima rectificare bugetară din acest an – priorități: sănătatea, educația și drepturile sociale
Numărul 20-21, 16-29 august 2016 » Direct de la sursă
Guvernul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2016, prioritățile fiind sănătatea, educația și drepturile sociale. Prin rectificarea bugetară se asigură finanțarea necesară proiectelor și politicilor publice promovate de Guvern, precum și pentru punerea în aplicare a măsurilor decise de Parlament, un efort bugetar cumulat de peste 3 miliarde de lei, resurse asigurate cu menținerea deficitului bugetar la parametri asumați în bugetul de stat pentru 2016: 2,8% din PIB în termeni cash și 2,9% din PIB pe metodologia ESA.
- impozitul pe profit (și datorită încasărilor peste estimările inițiale în condițiile intrării în vigoare, de la 1 ianuarie 2016, a sistemului de impozitare progresivă a microîntreprinderilor);
- impozitul pe venit (fapt ce reflectă creșterea numărului de salariați din economie și a câștigului salarial mediu brut);
- taxa pe valoarea adăugată;
- accize etc.
- de asemenea, s-au majorat veniturile nefiscale.
Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează echivalent cu veniturile, 3,382 miliarde de lei.
Domeniul sănătății va avea asigurate resurse destinate, în principal, punerii în plată a creșterii salariilor personalului medical, finanțării programelor de sănătate și pentru asigurarea medicamentelor compensate și gratuite, atât prin alocări suplimentare de fonduri, cât și prin credite de angajament.
Astfel, se alocă în plus, în total, 568,6 milioane de lei, prin bugetul Ministerului Sănătății, 297,6 milioane de lei, și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, respectiv 271 de milioane de lei, pentru asigurarea plății majorate a salariilor personalului medico-sanitar, începând cu 1 august 2016, măsură de care vor beneficia aproximativ 163.000 de persoane.
De asemenea, prin rectificarea bugetară se vor asigura credite de angajament în valoare de 868,422 milioane de lei, măsură ce va face posibile extinderea tratamentului fără interferon al Hepatitei C pentru încă 10.000 de persoane și asigurarea medicamentelor gratuite pentru mai mulți pacienți cu afecțiuni oncologice (melanom malign, cancer de prostată, cancer pulmonar).
Domeniul educației va primi în plus, la rectificare, 1,015 miliarde de lei. Fondurile sunt destinate punerii în aplicare a deciziei Guvernului de majorare și corectare a salariilor personalului didactic și personalului auxiliar din învățământ, atât din preuniversitar, cât și din universitar, începând cu 1 august 2016, pentru implementarea măsurilor reparatorii adoptate de Parlament, precum și pentru finanțarea unor proiecte din domeniu. Menționăm faptul că, potrivit Legii nr. 85/2016, personalul didactic care nu a obținut hotărâri judecătorești pentru plata diferențelor salariale pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011 beneficiază de aceste drepturi începând cu 2016, asemenea cadrelor didactice care au obținut aceste drepturi după un demers în instanță. Tot prin această rectificare vor fi asigurați banii necesari pentru plata titlurilor executorii câștigate de cadrele didactice în anii anteriori și care ar fi trebuit plătite până la sfârșitul anului 2015. De aceste măsuri vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice și auxiliare. Pentru plata acestor drepturi salariale s-au alocat, în total, 417,8 milioane de lei învățământului universitar și 597,9 milioane de lei învățământului preuniversitar.
De asemenea, a fost deblocată suma de 225 de milioane de lei, bani pe care universitățile îi vor avea la dispoziție atât pentru plata drepturilor salariale, cât și pentru proiectele de investiții.
Drepturile sociale – peste 2,8 miliarde de lei se alocă Ministerului Muncii, fonduri necesare pentru plata drepturilor sociale. Aproximativ 1,4 miliarde de lei sunt destinați plății indemnizației pentru creșterea copilului, ajutoarelor sociale, alocațiilor de stat pentru copii, indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap, conform măsurilor stabilite de Parlament. Cealaltă jumătate, respectiv suma de 1,429 miliarde de lei, sunt bani necesari pentru asigurarea plății pensiilor până la sfârșitul anului.
La rectificarea bugetară, Guvernul a avut în atenție și domeniile agriculturii, mediului, organizarea alegerilor parlamentare, precum și alte măsuri de bună guvernare.
- contribuția anunțată de Guvern pentru achiziționarea operei Cumințenia pământului – suma de 22,5 milioane de lei, în bugetul Ministerului Culturii, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 5 milioane de euro;
- pentru situații neprevăzute, în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului a fost alocată suma de 221,5 milioane de lei.
Investiții
În 2016, prin bugetul de stat, pentru investiții au fost alocați peste 19,5 miliarde de lei, cu două miliarde în plus față de cât s-a cheltuit în cursul anului trecut. Plățile făcute din bani publici pentru proiectele de investiții până la data de 30 iunie reprezintă peste 4,6 miliarde de lei, cu peste 45% mai mult comparativ cu suma plătită în aceeași perioadă a anului trecut, respectiv 3,196 miliarde de lei.
Pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, execuția pe primele 6 luni din 2016 este la 5,695 miliarde de lei, puțin mai mare față de perioada similară a anului trecut, respectiv 5,598 miliarde de lei.
Contextul macroeconomic
Prima rectificare bugetară a fost decisă de Guvern în condițiile în care analiza rezultatelor economice argumentează posibilitatea realizării unei creșteri economice de 4,2%, comparativ cu 4,1%, cât se estima la elaborarea Legii bugetului de stat, și un produs intern brut în valoare nominală de 757,0 miliarde de lei, față de 746,6 miliarde de lei, cât s-a estimat inițial.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice