Primăria Capitalei a lansat site-ul infoaer.pmb.ro
Numărul 37, 20-26 sept. 2023 » Roza vânturilor
Prin intermediul acestuia, bucureștenii au acces în timp real la informații referitoare la calitatea aerului din oraș
Primăria Municipiului București (PMB) a lansat, zilele trecute, site-ul infoaer.pmb.ro. Locuitorii Capitalei au, astfel, acces în timp real la informații referitoare la calitatea aerului din oraș.
Potrivit unui comunicat al PMB, scopul acestui proiect este de a identifica mai bine sursele de poluare, astfel încât Primăria Capitalei să stabilească cele mai eficiente măsuri de reducere a concentrațiilor de poluanți din aer. De asemenea, aici se regăsesc informațiile privind strategiile, programele și proiectele pe care le PMB le derulează pentru îmbunătățirea calității aerului.
Pe această platformă, cetățenii pot consulta datele înregistrate de cei 44 de senzori pentru monitorizarea calității aerului, care măsoară particulele în suspensie (PM10, PM2.5 și PM1) și dioxidul de azot (NO2), dar și datele măsurate cu autolaboratorul din dotare, conform unui program anual de măsurări indicative ale concentrațiilor poluanților atmosferici realizate în diferite zone de interes public, pentru evaluarea surselor cu posibil impact: trafic rutier, CET-uri, activități industriale, șantiere de construcții, depozite de deșeuri etc. Printre poluanții măsurați de echipamentele autolaboratorului sunt: particulele în suspensie PM10, PM2.5 și PM1, dioxidul de azot (NO2), ozonul (O3) și hidrogenul sulfurat (H2S).
Senzorii au fost primiți cu titlu gratuit, în cadrul Parteneriatului pentru Orașe Sănătoase, o rețea globală de prestigiu alcătuită din 70 de orașe din întreaga lume, ce are drept scop salvarea vieților prin prevenirea bolilor netransmisibile precum cancerul, afecțiunile cardiace și respiratorii. Parteneriatul pentru Orașe Sănătoase este susținut de Bloomberg Philanthropies, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și organizația globală de sănătate Vital Strategies. Acesta recunoaște rolul important pe care administrațiile locale îl au în implementarea măsurilor ce s-au dovedit eficiente în prevenirea bolilor netransmisibile.
Senzorii au fost amplasați în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în 44 de locații din întregul oraș, la spitale și unități de învățământ.
Datele înregistrate de senzori pot fi consultate și pe site-ul aerlive.ro, precum și în aplicația AerLive.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial