Primele achiziții comune de gaze ale statelor membre ale UE vor avea loc înainte de sosirea iernii
Telex » Știri 25 mai 2022
Uniunea Europeană intenționează să înceapă achiziționarea în comun a gazelor înainte de sosirea iernii, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat un plan de 210 miliarde de euro pentru eliminarea dependenței Europei de petrolul și gazul rusesc până în 2027 și pentru a accelera tranziția la energia verde.
În urma invadării Ucrainei de către Rusia, UE și-a modificat politicile energetice, în condițiile în care Rusia furnizează 40% din gazele de care are nevoie blocul comunitar și 27% din petrol. Pentru stoparea dependenței de combustibilii din Rusia, Bruxelles-ul a propus un plan cu trei direcții: majorarea importurilor de gaze din afara Rusiei, dezvoltarea mai rapidă a energiei regenerabile și mai multe eforturi pentru economisirea energiei.
Într-un interviu acordat Reuters, Kadri Simson anunță că blocul comunitar intenționează să înceapă achiziționarea în comun a gazelor anul acesta, cu sprijinul platformei UE lansate luna trecută, care va unifica solicitările statelor membre și va coordona folosirea infrastructurii pentru a importa combustibili din afara Rusiei.
Cumpărarea de gaze la comun nu este obligatorie pentru statele membre ale UE.
Companiile individuale - și nu UE - sunt responsabile pentru achiziționarea de gaze, dar Bruxelles-ul intenționează să lanseze o schemă pentru a permite țărilor să cumpere gaze la comun. Experții susțin că va fi o măsură complexă și probabil nu va ajuta pe termen scurt la atenuarea impactului prețului ridicat al energiei.
Acționând împreună, statele membre ale UE pot obține acces la livrări care, altfel, nu ar fi fost disponibile, a declarat Simson.
„Există volume limitate de gaze disponibile pe piața globală în 2022, unele vin pe piață doar în urma deciziilor politice”, a explicat comisarul pentru energie, indicând acordul UE-SUA din martie prin care Washingtonul livrează încă 15 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale lichefiate (GNL) Europei anul acesta.
Anual, UE importă 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice