Primele trei agenții de rating păstrează un control ferm asupra pieței europene
Numărul 18, 10-16 mai 2023 » Lumea în care trăim
S&P Global, Moody's și Fitch își mențin dominația fermă asupra pieței europene de calificative, în pofida eforturilor regiunii de a reduce controlul exercitat de așa-numitele trei mari agenții de rating, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Datele publicate zilele trecute de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) arată că trio-ul S&P Global, Moody's și Fitch a fost responsabil pentru 92% din toate ratingurile solicitate și plătite în Europa, care variază de la obligațiuni guvernamentale și până la datorii ale companiilor și produse financiare structurate.
În pofida eforturilor Bruxelles-ului de a încuraja o concurență mai mare pe piața de ratinguri, după criza financiară globală și criza datoriilor suverane din zona euro, cifra referitoare la ponderea ocupată de S&P Global, Moody's și Fitch s-a redus foarte puțin în ultimul deceniu.
În paralel, numărul firmelor de rating care sunt înregistrate în cele 30 de țări membre ale Spațiului Economic European, pentru care sunt valabile datele ESMA, a scăzut constant în ultimii ani și în prezent sunt 19 firme, comparativ cu 25 de firme în anul 2020.
La finele anului trecut, din cele 141.600 de ratinguri pentru emitenți și titluri de creanță din cele 30 de țări membre ale Spațiului Economic European, 79% erau ratinguri pentru companii, 12% ratinguri suverane și 9% pentru produse financiare structurate, arată datele ESMA, care nu precizează însă care este cota de piață pentru fiecare agenție de rating în parte.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională