Primul complex european de lansare a sateliților a fost deschis în Suedia
Numărul 2-3, 18-31 ian. 2023 » Roza vânturilor
Primul complex de lansare a sateliților din Europa continentală a fost inaugurat oficial zilele trecute, la Centrul spațial Esrange din Kiruna, în nordul Suediei, informează Mediafax. Inaugurarea a avut loc odată cu preluarea de către Suedia a președinției Consiliului UE. Au fost prezenți regele Suediei, Carl al XVI-lea Gustaf, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și prim-ministrul suedez Ulf Kristersson.
Kiruna este poate cel mai bine cunoscută pentru industria minieră. Industria spațială joacă, de asemenea, un rol important. Singura bază spațială a Suediei este situată chiar în afara centrului orașului Kiruna și este una dintre cele două baze spațiale europene.
"Acesta este un moment important pentru Europa și pentru industria spațială europeană. Acest poligon spațial este exact infrastructura de care avem nevoie", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul ceremoniei de deschidere. Ea a subliniat importanța sateliților atunci când vine vorba despre securitate, schimbarea ecologică, schimbările climatice și dezastrele naturale, printre altele.
Noul poligon spațial Spaceport Esrange se descrie ca fiind poarta polară a Europei către spațiu. Facilitatea a fost în pregătire timp de mai mulți ani, dar acum a primit capacități sporite.
În prezent, doar zece țări ale lumii au capacitatea de a lansa sateliți orbitali. Facilitatea Esrange din Kiruna este prima bază spațială deschisă în Europa continentală, având în vedere că cealaltă bază spațială europeană se află în Guyana Franceză.
Potrivit companiei, SSC SmallSat Express va fi noul complex european de lansare pentru sateliți mici și va oferi servicii de ultimă generație la Centrul Spațial Esrange, cu o capacitate completă de lansare pentru orbitele polare standardizate începând cu 2023.
SSC subliniază că, în viitor, vor fi necesari mai mulți sateliți. Se așteaptă lansarea a aproximativ 10.000 de noi sateliți în următorii ani, iar până în 2040, numărul total de sateliți ar putea ajunge la 100.000 - față de cei 5.000 de sateliți operaționali aflați pe orbită în prezent.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane