Primul muzeu interactiv dedicat educației pentru mediu și schimbări climatice din România
Numărul 5, 8-14 feb. 2023 » Roza vânturilor
La începutul lunii februarie a.c. a fost deschis primul muzeu interactiv dedicat educației pentru mediu și schimbări climatice din România. Eco-Museum este o inițiativă a Asociației de mediu Act for Tomorrow și a companiei NEPI Rockcastle și introduce o nouă abordare de educație ecologică, bazată pe experiențe de învățare non-formale și îmbinarea elementelor teoretice cu experiențe practice și antrenante. „Muzeul oferă tinerilor din România o experiență captivantă de învățare asupra schimbărilor climatice, invitând la reflecție și la acțiune pentru un viitor mai sustenabil. Caracterul inovator constă, de asemenea, în faptul că inițiativa aduce subiectul acțiunii și nevoii de protecție a mediului într-un spațiu neconvențional, astfel încât educația pentru mediu să devină accesibilă publicului larg”, se menționează într-un comunicat al Asociației Act for Tomorrow.
Potrivit organizatorilor, muzeul se adresează în principal elevilor, dar și părinților, profesorilor și tinerilor studenți și cuprinde numeroase instalații interactive cu rol educațional, prin care aceștia sunt invitați să descopere, într-un mod inedit, informații care îi vor ajuta să devină cetățeni mai responsabili față de natură. Pe lângă scopul educativ, inițiativa urmărește să inspire noile generații să acționeze, oferindu-le o bază de cunoștințe despre schimbările mici, dar semnificative, pe care le pot face în viața de zi cu zi, pentru a avea un impact pozitiv asupra mediului.
Muzeul se întinde pe o suprafață de 100 de metri pătrați și este structurat în mai multe secțiuni tematice: schimbări climatice, păduri și biodiversitate, universul acvatic și plastisferă, resursele Planetei și gestionarea deșeurilor.
Prin instalații, expoziții interactive și activități practice, elevii vor învăța mai multe despre fenomenul schimbărilor climatice, despre efectele negative pe care obiceiurile oamenilor le au asupra mediului, precum și despre flora și fauna reprezentativă pentru țara noastră, care necesită acțiuni de conservare și protecție. Totodată, vizitatorii vor dobândi cunoștințe esențiale cu privire la deșeurile care ne pun în pericol ecosistemele – atât terestre, cât și acvatice – și acțiunile pe care le putem lua la nivel individual pentru a ne reduce impactul asupra mediului.
Întregul concept, instalațiile interactive și conținutul au fost dezvoltate de echipa Act for Tomorrow, pornind de la exemple de succes din alte state și având la bază literatura de specialitate. În următoarele luni, organizatorii își propun să aducă expoziția și în alte orașe din țară.
Muzeul este situat în Mega Mall București, la nivelul 2 (intrarea principală), și poate fi vizitat zilnic, până la data de 31 martie 2023, în intervalul orar 10:00 – 22:00. Intrarea este gratuită.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane