Primul muzeu-şcoală din România se va înfiinţa în satul cultural Piscu (judeţul Ilfov)
Numărul 22-23, 13-26 iunie 2017 » Roza vânturilor
Consemnăm o iniţiativă inedită în satul Piscu din comuna Ciolpani (judeţul Ilfov), unde se derulează campania „Metrul tău pentru Muzeu”, al cărei scop este constituirea unui muzeu-şcoală la Ciolpani, în judeţul Ilfov.
Muzeul Oalelor de Pisc are nevoie de 100 metri cubi de lemn pentru a putea fi constituit, iar campania de solidarizare a prietenilor şi iubitorilor oalelor de lut „Metrul tău pentru Muzeu” a fost lansată de Şcoala de la Piscu, informează News.ro. „Muzeul Oalelor de Pisc va fi, de fapt, o platformă, un loc în care oamenii se vor întâlni, va fi un loc de experimentare a tehnicilor tradiţionale de olărit sau de ţesut, în care se va învăţa şi credem că ăsta va fi miezul cultural al satului nostru. Satul chiar are ceva de spus”, a afirmat Virgil Scripcariu, sculptor şi fondator al Şcolii de la Piscu.
„Donează un metru cub de lemn (1000 de lei) pentru Muzeul Oalelor de Pisc şi primeşti un workshop de olărit pentru 10 prieteni” – este mesajul campaniei. O mie de lei este costul unui metru cub de lemn, cu taxe şi transport.
În 2017, Piscu a primit titlul de sat cultural al României „pentru istoria sa de viaţă tradiţională şi meşteşug, pentru deschiderea sa culturală din ultimii 10 ani, pentru propunerile de evenimente din acest an, pentru potenţialul său cultural ieşti din comun”.
În calendarul de evenimente săteşti din acest an se înscriu: Ziua Iei la Piscu, la 24 iunie, Şcoala de Vară pentru studenţi – Arhitectură şi meşteşug la Piscu, care va avea loc între 24 iulie – 5 august, Inaugurarea Eco-debarcaderului Piscu – Balta Maicilor, la 1 septembrie, şi Târgul de Meşteri de Sf. Dumitru, la 28 octombrie.
Fiecare donator/ sponsor este invitat împreună cu 10 prieteni la un workshop de olărit la Piscu. Vor afla poveşti despre sat şi despre meşteşug, vor privi colecţia de oale, vor vizita locul unde se ridică muzeul, vor experimenta lucrul la roata olarului alături de un olar.
Numele donatorului va fi inscripţionat pe un cub de lemn care va intra în alcătuirea unui obiect artistic – probabil un abac – în expunerea permanentă a viitorului muzeu.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane