Primul observator astronomic privat din România
Telex » Știri 16 mai 2016
Primul observator astronomic privat din țară – care va purta numele astronautului român Dumitru Prunariu – va fi construit pe arealul celui mai mare centru termal de wellness și entertainment din Europa, Therme București, în următoarele câteva luni și va fi dotat cu tehnologii de ultimă generație. Investiția este estimată la circa un milion de euro. Observatorul astronomic va fi dotat cu aparatură destinată specialiștilor, adusă în premieră în România, precum și cu telescoape destinate astronomilor amatori și un planetariu digital de ultimă generație. Observatorul se va adresa atât specialiștilor din domeniu, universităților care doresc să facă cercetare și observații cu caracter științific, cât și astronomilor amatori și, nu în ultimul rând, copiilor, elevilor și studenților.
Observatorul va include, între altele, o clădire principală, care va cuprinde un planetariu cu o cupolă cu diametru de 5 metri, cu o capacitate de 20-30 de spectatori, o cupolă cu diametrul de 4 metri, care va găzdui un telescop de tip Ritchey Chretien cu o deschidere de 500 mm (similar cu renumitul telescop Hubble), destinat specialiștilor, un spațiu expozițional și un astroboutique, de unde se vor putea achiziționa suveniruri și produse astrofoto. Proiectul este gândit modular, astfel încât să poată fi extins cu ușurință. Astfel, se preconizează să cuprindă, în perspectivă, şi un radiotelescop pentru studiului cerului înnorat, precum și mai multe săli de curs de studiu și o sală de evenimente. Pe lângă observații astronomice, vizitatorii vor putea urmări proiecții la planetariu și vor putea realiza fotografii cu ajutorul unor echipamente performante și profesionale.
Anunțul construcției celui mai mare observator astronomic din România a fost făcut în prezența lui Dumitru Prunariu și a altor 12 astronauți renumiți din lume, cu ocazia împlinirii a 35 de ani la primul zbor în spațiu al unui român. „Lansarea unui astfel de observator astronomic, dotat cu tehnologie state-of-the-art este unică în țara noastră, oferind acces la fascinanta lume a astronomiei atât amatorilor, cât și profesioniștilor. Poți să explorezi spațiul și, în același timp, te bucuri și de vacanță la Therme București“, a declarat astronautul Dumitru Prunariu. (Al.R.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice