Primul român membru în Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO
Numărul 31-32, 11-24 august 2020 » Roza vânturilor
Începând din luna septembrie a acestui an, România și Universitatea din București, prin Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, au un reprezentant la cel mai înalt nivel în ceea ce privește geoparcurile internaționale UNESCO. Dr. Alexandru Andrășanu este directorul primului geoparc internațional UNESCO din România – Geoparcul Țara Hațegului, și directorul Departamentului Geologie de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București. Este unul dintre inițiatorii implementării conceptelor de geoparc și geoconservare în țara noastă și a manageriat sau a fost implicat în peste 40 de proiecte naționale și internaționale de dezvoltare, educative sau culturale. De asemenea – potrivit unui comunicat al Universității din București – este coordonator al Forumului Național al Geoparcurilor, inițiator al Geoparcului aspirant UNESCO Ținutul Buzăului și consultant pentru Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de Sub Munte.
În Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Alexandru Andrășanu este autor a numeroase studii și publicații, coordonator de echipe de elaborare a unor studii multidisciplinare și autor al unor concepte de referință precum Casele Geoparcului, cel de Dinostop și programul Ambasadorii Geoparcului. Din anul 2009 este coordonatorul celui mai important program de master în domeniul geoparcurilor din România, intitulat Geo – Biologie aplicată în conservarea patrimoniului natural și cultural, premiat de Senatul Universității din București. De asemenea, este coordonator pentru România al cursului internațional European Seminar on Sustainable Development. Tot la nivel internațional este inițiator și consultant pentru crearea de noi geoparcuri în România, Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord și Danemarca. Totodată, este membru al Comitetului de Coordonare al Rețelei Europene a Geoparcurilor, membru al Comitetului Consultativ al GGN și expert UNESCO pentru geoparcuri internaționale, cu misiuni de evaluare și revalidare în geoparcuri din China, Franța, Grecia, Maroc, Belgia, Japonia, Indonezia, Italia, Nicaragua.
Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO este structura responsabilă cu revalidarea geoparcurilor care dețin statutul de sit internațional UNESCO, dar și cu evaluarea modului în care teritoriile aspirante la acest statut îndeplinesc condițiile necesare. În cazul teritoriilor aspirante, acest for este cel care decide dacă aplicațiile lor întrunesc condițiile pentru a fi înaintate Consiliului Executiv al UNESCO pentru aprobare. De asemenea, Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO joacă un rol important în consilierea directorului general al UNESCO în ceea ce privește strategia, planificarea și implementarea programului de geoparcuri internaționale UNESCO.
Din Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO fac parte 12 membri cu drept de vot, experți la cel mai înalt nivel, recunoscuți la nivel internațional pentru activitatea științifică și profesională în domeniul geoparcurilor internaționale UNESCO. Mandatul este de patru ani, iar numirea o face directorul general al UNESCO, în urma unei evaluări riguroase, pe baza recomandărilor Rețelei Internaționale a Geoparcurilor (Global Geoparks Network – GGN) și ale statelor membre.
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri, care reunește 161 de teritorii din 44 de țări incluse în Rețeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecție și validare. Anul 2020 este unul cu o semnificație aparte pentru geoparc. Se împlinesc 20 de ani de la înființarea Rețelei Europene a Geoparcului, 15 ani de la acceptarea Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului în Rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor și 5 ani de la recunoașterea UNESCO a geoparcurilor internaționale, prin Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial