Primul summit mondial împotriva corupției
Numărul 7, 10-16 mai 2016 » Lumea în care trăim
Lideri de pe întregul mapamond se vor reuni joi, 12 mai, în capitala Marii Britanii, cu prilejul unei manifestări fără precedent, respectiv summitul mondial anticorupție. Premierul britanic David Cameron a precizat că este vorba despre o acțiune comună, care se înscrie „în fruntea agendei internaționale”. El și-a exprimat dorința ca liderii prezenți la summit să semneze „prima declarație mondială împotriva corupției”. Documentul urmează să conțină angajamentul semnatarilor „de a acționa împreună” împotriva corupției, dar și „să declare că fenomenul corupției sabotează eforturile depuse pentru a lupta împotriva sărăciei, a promova prosperitatea și a combate terorismul și extremismul”. De asemenea, semnatarii își vor asuma obligația de a lichida fenomenul corupției oriunde îl constată, de a urmări penal și a sancționa persoanele care comit, facilitează sau sunt complice la acte de corupție.
Summitul va reuni, printre alții, lideri din țări puternic afectate de corupție, precum președintele afgan, Ashraf Ghani, și omologul său nigerian, Muhammadu Buhari. Au fost, de asemenea, invitați secretarul de stat american, John Kerry, directorul general al FMI, Christine Lagarde, președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, sau președintele ONG-ului anticorupție Transparency International, José Ugaz.
Acest summit are loc la câteva săptămâni după dezvăluirile din scandalul Panama Papers care, într-o anumită măsură, îl vizează și pe premierul britanic, deoarece tatăl său, decedat în 2010, a deținut acțiuni într-o societate offshore din Panama.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național