Principal și principialitate
Numărul 46, 20-26 nov. 2024 » La început a fost cuvântul...
Temele de un incontestabil interes public, tratate de mass-media, ar avea mult de câștigat sub aspect calitativ dacă, în toate „producțiile publicistice”, s-ar respecta și cerințele exprimării corecte. Primul exemplu se referă la intervenția unui participant la o dezbatere radiofonică: „Principial și sub aspect valoric se cere apreciată pozitiv orice acțiune axată, în principal, pe creșterea productivității și a eficienței economice”. Sesizăm, aici, cel puțin trei erori: „principiile” sunt – ele însele – valori, „axarea” este tocmai concentrarea pe ceea ce se consideră a fi „principal”; „productivitatea” reprezintă chiar miezul „eficienței economice”. Prin urmare, avem de-a face cu pleonasme și cu nerespectarea raportului dintre parte și întreg.
Un alt derapaj găsim în fraza următoare dintr-un editorial apărut în presa tipărită: „Nu numai clară, ci și fără echivoc este atitudinea principială care nu lasă loc pentru confuzii și abateri etico-deontologice indiferent de profesii”. Dacă avem de-a face cu ceva „clar”, se elimină, din start, „confuziile”, iar noțiunea de „deontologie” se referă exact la „etica profesională”.
La rândul ei, o emisiune televizată a conținut știrea potrivit căreia „o acțiune menită să promoveze principii manageriale adecvate scopului dezirabil propus este foarte corectă” În cazul în care este „corect”, automat devine „dezirabil”. Apoi, noțiunea de „corect” n-are termen de comparație. Ori este, ori nu este ceva „corect”. Adică, o exigență impusă și de exemplele prezentate în rubrica de față. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane