Principal și secundar
Numărul 13, 9-15 aprilie 2019 » La început a fost cuvântul...
„Una dintre principalele priorități…”. Așa a început intervenția unui analist la o dezbatere televizată. Evident, dacă avem de-a face cu o „prioritate”, aceea nu poate să fie… „secundară”. Însăși noțiunea de „prioritate” indică, în esența ei, ceva… „principal”. La fel, expresii de genul „protagonistul principal”, „ideea fundamentală principală”, „pilonul principal” au, toate, un iz pleonastic întrucât noțiunile de „protagonist”, „fundamental”, „pilon” și altele asemenea sunt, prin definiție, echivalentul a ceea ce înseamnă „principal”.
Întâlnim, tot în mass-media (fie audio-vizuală, fie tipărită), formulări mai complicate în care, de asemenea, cuvintele „principal” și „secundar” sunt însoțite de sinonime ori sunt utilizate inadecvat și în alte moduri. Vom prezenta, în acest sens, două exemple, dintre cel mai des întâlnite în texte din presă.
„Laitmotivul principal al aserțiunii îl constituie sublinierea performanței deosebite, de prim-plan, obținute de…”. Atât termenul de „laitmotiv”, cât și cel de „performanță” definesc, fără niciun fel de adăugiri, ceea ce este „principal”, „deosebit” sau se situează în „prim-plan”. Al doilea exemplu: „Participanții la manifestare și-au concentrat atenția principală, așa cum era normal, pe alocuțiunile somităților prestigioase care…”. În situația în care „atenția se concentrează” asupra a ceva sau asupra unei persoane, atunci se indică exact elementul „principal” al respectivului gest, fapt ori opțiune. Apoi, calificativul de „somitate” nu admite adjective. Ar fi absurd ca o „somitate” să fie lipsită tocmai de caracteristica ei „principală”, și anume „prestigiul”. În concluzie, dacă este să identificăm ceva „principal” în materie de scris și vorbit, atunci, cu siguranță, grija pentru acuratețea lingvistică și logică nu poate fi considerată drept o preocupare… „secundară”. (T.B.)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile