Principalele economii europene vor implementa un impozit minim pe companii, în absența unui acord la nivelul UE
Numărul 36, 14-20 sep. 2022 » Lumea în care trăim
Guvernele primelor cinci economii din Uniunea Europeană au anunțat zilele trecute că vor aplica de anul viitor un impozit minim pe companii convenit la nivel mondial „prin orice mijloace legale posibile”, dacă Ungaria nu renunță la opoziția sa privind introducerea unui astfel de impozit la nivelul UE, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Un acord cu privire la subiectul taxării companiilor era așteptat la reuniunea Ecofin din luna iunie, însă, pe ultima sută de metri, a apărut opoziția Ungariei care a împiedicat ajungerea la un acord cu privire la un impozit minim de 15% pentru multinaționale, în condițiile în care, pentru un acord, ar fi fost nevoie de sprijinul tuturor celor 27 de state membre.
„În situația în care nu se va ajunge la unanimitate în săptămânile următoare, guvernele noastre sunt hotărâte să continue cu propriile angajamente”, au anunțat miniștrii de Finanțe din Franța, Germania, Italia, Spania și Țările de Jos, într-un comunicat comun. „Suntem pregătiți să implementăm o taxare minimă eficientă la nivel global în 2023 prin orice mijloace legale posibile”, se mai arată în comunicatul publicat pe marginea reuniunii de la Praga a miniștrilor europeni ai Finanțelor.
În comunicat nu se detaliază care ar putea fi varianta aleasă, însă oficialii francezi au evocat posibilitatea de a recurge la o procedură legală cunoscută sub denumirea de cooperare extinsă, care necesită cel puțin 10 state membre. În plus, statele membre pot adopta individual actul legislativ la nivel național.
„Taxarea justă este o prioritate pentru Uniunea Europeană”, a declarat ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, adăugând că reforma va fi implementată anul viitor „fie la nivel european, fie la nivel național”.
Franța vrea ca Uniunea Europeană să fie prima entitate juridică ce va transpune în legislație un proiect istoric aprobat anul trecut de 140 de țări, sub egida OECD, după cinci ani de dezbateri.
Impozitul minim pe companii valabil la nivel global este al doilea pilon al unui acord convenit anul trecut între aproape 140 de țări pentru a rescrie regulile cu privire la impozitarea transfrontalieră și a ține cont mai bine de modul în care marile companii din sectorul internetului își înregistrează profiturile în țările cu impozite reduse.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile