Principalele subiecte din buletinul de știri ETAF din 8 octombrie
Numărul 40, 16-22 oct. 2018 » Direct de la sursă
European Tax Adviser Federation (ETAF) a publicat buletinul de știri din 8 octombrie. Principalele subiecte din această săptămână sunt:
Parlamentul European aprobă propunerile Comisiei cu privire la TVA
În cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg din 3 octombrie a.c., eurodeputații au adoptat trei rapoarte preliminare referitoare la sistemul TVA. Raportul lui Jeppe Kofod (S&D, Danemarca) cu privire la armonizarea și simplificarea anumitor reguli, printre care și instituirea unui mecanism de soluționare a litigiilor în materie de TVA, până la cel târziu 1 iunie 2020, a fost adoptat cu o largă majoritate. De asemenea, o largă majoritate a adoptat raportul eurodeputatului Tibor Szanyi (S&D, Ungaria), al cărui scop este stabilirea unui sistem clar cu privire la taxa pe valoare adăugată, propunând o limită inferioară de 15% și o limită superioară de 25%. Nu în ultimul rând, Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatei Sirpa Pietikäinen (PPE, Finlanda) privind mecanismul opțional de taxare inversă și mecanismul de avertizare timpurie pentru a semnala frauda în materie de TVA (citiți continuarea pe site-ul Parlamentului European).
Susținerea ICRICT referitoare la baza comună de impozitare corporativă (CCCTB)
La 1 octombrie 2018, Independent Commission for the Reform of International Corporate Taxation (ICRICT) a adresat o scrisoare Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a reitera sprijinul deplin cu privire la propunerea Comisiei referitoare la baza comună de impozitare corporativă consolidată (CCCTB). Scrisoarea, semnată printre alții și de către celebrii economiști Stiglitz și Piketty, dar și de către eurodeputata Eva Joly, subliniază că CCCTB este „cea mai eficientă modalitate de abordare a strategiilor de evaziune fiscală utilizând prețurile de transfer”.
În plus, scrisoarea subliniază întregul sprijin acordat eforturilor Comisiei în vederea impozitării economiei digitale, sugerând că „o bază comună de impozitare consolidată a corporațiilor, care include factorul digital în scopul impozitării și repartizării adecvate a profiturilor corporațiilor, este cea mai bună cale de urmat” (textul integral al scrisorii ICRICT).
Pentru consultarea newsletter-ului complet, vă rugăm să accesați site-ul ETAF.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice