Prioritate şi concizie
Numărul 41, 20-26 oct. 2020 » La început a fost cuvântul...
În condițiile în care pe agenda operatorilor economici se află o multitudine de provocări și oportunități, în mass-media autohtonă, ca, de altfel, şi în cea internațională, conceptul de prioritate este tot mai des invocat și evocat. Bunăoară, într-o emisiune TV, un participant a afirmat: „Tema prioritizării obiectivelor trebuie să constituie o primordialitate”. În afară de faptul că noțiunea de „prioritizare” forțează lexicul comun, se impune a preciza că nu există nicio deosebire între „primordialitate” și „prioritate”. Așa că, în exprimarea citată, avem de-a face cu un pleonasm pur.
Întrucât ne referim la „stilul de lucru”, este de reținut și următoarea remarcă dintr-un editorial apărut într-un cotidian bucureștean: „Fluctuația cursului de schimb nu reprezintă altceva decât o variabilă de ordin monetar”. Păi, ce altceva înseamnă evoluția cursului de schimb decât o „variabilă” în sfera monetară?
Nu mai puțin pleonastică a fost o apreciere dintr-o emisiune radiofonică: „Dacă este să ne exprimăm concis şi pe scurt, trebuie să spunem că ambianța înconjurătoare facilitează și înlesnește un asemenea demers.” Care ar fi deosebirea între „concis” şi „pe scurt” sau între „ambianță” și „mediul înconjurător”? La fel, verbul „a înlesni” nu este, oare, exact echivalentul lui „a facilita”? Așa că, în esență, dacă întâmpinăm dificultăți de comunicare, până la urmă, tot dicționarele „facilitează” accesul la o exprimare corectă. Nu este complicat și… nu doare. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc