Priorități și certitudini
Numărul 36, 14-20 sep. 2022 » La început a fost cuvântul...
Până și cele mai importante subiecte de actualitate abordate de mass-media (și nu numai) pot avea impactul dorit numai dacă se recurge la formulări adecvate regulilor lingvistico-logice. În caz contrar, efectele sunt dintre cele mai nedorite. Bunăoară, un prezentator de știri televizate a spus: „În momentul de față, în rândul priorităților majore se află eliminarea lipsurilor și neajunsurilor în aprovizionarea cu resursele necesare și urgente”. S-au „comis” în această frază cel puțin trei erori: (1) nu există „priorități minore”. Dacă sunt „minore”, este exclus să fie „priorități”; (2) „lipsurile” și „neajunsurile” definesc aceeași stare de fapt; (3) „urgența” reprezintă o parte componentă, inseparabilă, a „necesarului”. Conjuncția „și” le atribuie, însă, „calitatea” de entități separate.
La rândul lui, un participant la o dezbatere radiofonică a afirmat: „Niciun fel de pretext fals nu poate acoperi realitatea nocivă și periculoasă a factorilor care provoacă inflația”. În acest caz, este oportun să reamintim că „pretextele” nu pot exprima un adevăr și că ele nu sunt „false”, ci faptele comunicate, iar tot ceea ce este „nociv” implică și un anumit grad de „periculozitate”. Cele două cuvinte se află în relație de reciprocitate, însă, din nou, buclucașul „și” a deformat respectiva relație.
O greșeală asemănătoare a conținut un editorial din presa tipărită: „Avem nevoie de o precizare clară, corectă și obiectivă”. Dacă nu este „clară”, orice „precizare” încetează să fie... „precisă”, după cum fără „corectitudine” nicio abordare „incorectă” nu poate să fie... „obiectivă”. Credem că „și” în această privință lucrurile sunt... „clare”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial