Priorităţi şi prioritizare
Numărul 8, 5-11 martie 2019 » La început a fost cuvântul...
În ultima vreme, în strânsă legătură cu preocupările economico-sociale de actualitate, au căpătat o circulaţie mai largă noţiunile înscrise în titlul însemnărilor de faţă. În aceste circumstanţe, chiar dacă în rubricile din mass-media dedicate cultivării limbii române s-au publicat clarificările necesare, auzim, deseori, în emisiuni de radio şi televiziune, formulări de genul „primele 20 de priorităţi vizează…”. Or, noţiunea de „prioritate” indică ea însăşi o situaţie, o ierarhizare a preocupărilor, a acţiunilor care au întâietate. De regulă, este vorba numai despre primele două-trei obiective care pot fi numite, cu adevărat, priorităţi.
Tocmai din motivul enunţat a fost greşită şi următoarea frază dintr-un comentariu apărut într-o revistă săptămânală: „Primordialitatea obiectivului propus rezultă din prioritizarea operată de respectiva firmă”. În acest caz, nu este menţionat un raport între cauză şi efect, ci se explică o anumită decizie („primordialitatea” acordată unui obiectiv prin menţionarea aceleiaşi decizii, adică „prioritizarea”).
Când vorbim despre „prioritizare” nu facem altceva decât să stabilim una sau alte maximum două-trei „priorităţi”. Adjectivul „primordial” nu înseamnă altceva decât o… „prioritate”. În acelaşi timp, fraze precum cea auzită într-o emisiune de radio, respectiv „trecerea la prioritizarea proiectelor a permis ierarhizarea acestora” impune cel puţin o observaţie: „prioritizarea” şi „ierarhizarea” sunt sinonime. Cu siguranţă, astfel de erori indică o anumită… „prioritate”: respectarea strictă a definiţiilor în orice tip de comunicare, scrisă sau verbală. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice