Priorități și prioritizări
Numărul 38, 13-19 oct. 2021 » La început a fost cuvântul...
Ne vom referi, în cele ce urmează, la două cuvinte care, în condițiile din prezent, au o frecvență tot mai mare în mass-media din țara noastră. Astfel, la un post de radio s-a afirmat că „principalele teme prioritare au vizat…”. Or, tocmai locul și rolul „principal” în orice demers, din toate domeniile de activitate, indică, indubitabil, o „prioritate”.
În aceeași ordine de idei, reținem o frază dintr-un reportaj publicat într-un săptămânal cu profil economic, reportaj referitor la o întreprindere care produce echipamente medicale. „Efectuarea testelor care verifică calitatea echipamentelor constituie, aici, nu numai o prioritate, ci și o preocupare de prim rang”. În afară de cacofonia lesne de sesizat, se cere remarcat că noțiunea de „test” este echivalentă cu „verificarea” (fie că este vorba despre starea de sănătate, fie despre cunoștințe ori calitatea produselor și a serviciilor). Apoi, a acorda „prioritate” și a situa ceva în rândul „preocupărilor de prim rang” este exact același lucru.
Erori asemănătoare am întâlnit într-o dezbatere televizată. Un participant a declarat: „Când ne referim la prioritizări nu mai încape îndoială că măsurile preconizate trebuie să fie eșalonate în timp în funcție de ierarhizarea lor”. Păi, o „ierarhizare” a unor măsuri reprezintă chiar operațiunea de „prioritizare”. Așa că, în materie de comunicare publică, „nu încape îndoială” că respectarea proprietății termenilor se situează pe… primele locuri; o spunem ca să fim „în ton” cu textele citate. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național