Probabil și cert
Numărul 38, 25 sep. - 1 oct. 2024 » La început a fost cuvântul...
Așa cum demonstrăm cu fiecare ediție a publicației noastre, multe „producții publicistice” ar avea de câștigat în claritate, în materie de calitate a comunicării dacă s-ar respecta, totdeauna, necondiționat, și regulile exprimării corecte. Bunăoară, într-o dezbatere televizată, unul dintre participanți a recurs, de câteva ori, la formula „sigur, cu certitudine...”. Prin urmare, n-a fost o „scăpare”, ci un fel de tic verbal. În acest caz, ne întrebăm: o anumită situație, un anumit fapt considerat drept „sigur” poate constitui, în același timp, o „incertitudine”?
La fel, într-o emisiune de radio, moderatorul a afirmat: „Avem certitudinea indubitabilă că, după toate probabilitățile, rezultatul ar fi...”. Păi, pleonasmul este, cum se spune, bătător la ochi (o „certitudine” care se prezintă și „indubitabilă”), iar în cazul „probabilităților”, adică al existenței mai multor variante ce mai rămâne... „cert”?
A recurs la predicții și un editorialist din presa tipărită: „Este posibil să se valorifice mai bine potențialul existent doar în condițiile în care, probabil, există și premise certe oferite de viziunea și competența managerială ca act de conducere”. În afară de faptul că, în esență, „managementul” constituie exact „acte de conducere” constatăm că nu se poate pune semnul egalității între „posibil” și „probabil” și că, atunci când se recurge la ambele noțiuni, se pot evoca și invoca, cu atât mai puțin, niscaiva „certitudini”. Ceea ce este, însă, cert vizează necesitatea ca asemenea texte, precum cele prezentate, să nu-și găsească locul în mass-media, iar remediul, de asemenea „cert” constă tocmai în cunoașterea și utilizarea adecvată a proprietății termenilor. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial