Probabilitate și certitudine
Numărul 33-34, 21 aug. - 3 sep. 2024 » La început a fost cuvântul...
Cine urmărește emisiunile de radio și televiziune a constatat că formula „cu siguranță, probabil că...” a proliferat semnificativ. „Cu siguranță” avem de-a face cu o neglijență în materie de exprimare verbală, însă cele două noțiuni – „probabil” și „siguranță” – se utilizează, deseori, fără cunoașterea adecvată a sensului lor. Bunăoară, într-o dezbatere televizată, un participant a afirmat că „o certitudine care se bazează pe un grad ridicat de probabilitate este determinată de ceea ce este posibil de realizat”. Or, când zici „probabil” excluzi, din start, „certitudinea”, deoarece, implicit, accepți că există o anumită marjă de... „nesiguranță”. Apoi, în fraza respectivă se pune semnul egalității între „posibil” și „probabil”, ceea ce este, de asemenea, eronat, deoarece fiecare termen are grade diferite de anticipație.
Totodată, prezintă o importanță deosebită teoria matematică a probabilităților, dar când este vorba despre limbajul colocvial contează foarte mult cunoașterea proprietății termenilor. Așa, de exemplu, într-o publicație săptămânală se releva că „fără predictibilitate este imposibil să ai certitudini”. Nici „predictibilitatea”, care desemnează ceea ce este „previzibil” și „posibil”, nu acoperă integral condițiile necesare pentru a avea „certitudini”. Tot mai rămâne ceva... „imprevizibil”.
În aceeași ordine de idei, reținem, dintr-o știre difuzată de un post TV, fraza următoare: „Probabilitatea ca obiectivele stabilite să se realizeze decurge din luarea în considerare a ceea ce este posibil într-o viziune realistă”. Și în acest exemplu constatăm că noțiunea de „realism” este sinonimă cu „luarea în considerare a ceea ce este posibil”. Pentru a limita, însă, aria „incertitudinilor” în materie de comunicare publică, avem „certitudinea” că apelul la dicționare va face „posibilă” o mai mare acuratețe a demersului publicistic. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane