Procedura de acordare a scutirii de la plata impozitului pe venit pentru persoanele care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare și inovare
Numărul 36, 19-25 sept. 2017 » Curier legislativ
Procedura prin care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit pentru lucrătorii din unitățile de cercetare-dezvoltare și inovare a fost stabilită recent prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și ministrului cercetării și inovării.
Ordinul nr. 2.326/2.855/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 717 din 5 septembrie 2017, conține, printre altele, prevederi referitoare la elementele definitorii ale proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare, precum și documentele justificative care se au în vedere pentru acordarea facilității fiscale prevăzute la art. 60 pct. 3 din Codul fiscal.
- scutirea se acordă pentru toate persoanele care sunt incluse în echipa unui proiect de cercetare-dezvoltare și inovare, cu indicatori de rezultat definiți;
- scutirea se acordă în limita cheltuielilor cu personalul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare, evidențiate distinct în bugetul proiectului;
- statul de plată aferent veniturilor din salarii și asimilate salariilor, obținute de fiecare angajat din activitățile desfășurate în proiectul de cercetare-dezvoltare și inovare, se întocmește separat pentru fiecare proiect.
Astfel, Ordinul nr. 2.326/2.855/2017 prevede că aceste persoane beneficiază de facilitatea fiscală menționată ca urmare a desfășurării activității în România, în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, a unui statut special prevăzut de lege sau act de detașare încheiat cu/la o unitate/instituție de drept public sau de drept privat cuprinsă în sistemul național de cercetare-dezvoltare și de inovare dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile redate mai sus.
- scopul;
- domeniul de cercetare, dezvoltare și inovare;
- obiectivele;
- perioada de desfășurare;
- tipul sursei de finanțare (public/privat/național/extern);
- bugetul, cu evidențierea distinctă a cheltuielilor corespunzătoare veniturilor din salarii și asimilate salariilor aferente personalului încadrat în proiect;
- caracterul de noutate și/sau inovativ al rezultatului;
- indicatorii de rezultat definiți.
Indicatorii de rezultat, potrivit ordinului, se referă la rezultatele cuantificabile angajate prin proiect. Scutirea de impozit pe venit se acordă lunar, în limita cheltuielilor de personal alocate în bugetul proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare, și nu este condiționată de realizarea obiectivelor proiectului.
Actul normativ prevede că, în cazul în care în bugetul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare sunt cuprinse și sume reprezentând indemnizații de concedii de odihnă, veniturile respective sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
- documentul care conține datele de identificare ale proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare;
- fișele de pontaj corespunzătoare proiectului;
- statul de plată întocmit separat pentru fiecare proiect.
Acordarea scutirii de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor constituie responsabilitatea angajatorului/plătitorului de venit sau îi revine persoanei fizice, în cazul contribuabililor prevăzuți la art. 82 din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
În ceea ce privește persoanele fizice detașate care desfășoară activitate de cercetare-dezvoltare și inovare în România, sarcina îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 60 pct. 3 din Codul fiscal îi revine plătitorului de venituri.
Potrivit actului normativ, la data intrării în vigoare a Ordinului nr. 2.326/2.855/2017 se abrogă Ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice, al viceprim-ministrului, ministrul economiei, comerțului și relațiilor cu mediul de afaceri, al ministrului finanțelor publice, al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 4.947/899/2.018/1.840/906/2016 privind încadrarea în activitatea de cercetare-dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice