Procedura privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura, publicată în Monitorul Oficial
Numărul 41, 3-9 nov. 2021 » Curier legislativ
A fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1040 din 1 noiembrie 2021 Ordinul nr. 1.713/2021 al ANAF pentru aprobarea Procedurii privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura, precum și a modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare ale formularului (084) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura/renunțarea la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura”. Potrivit prevederilor OUG nr. 120/2021, operatorii economici, respectiv orice entități care desfășoară activitate economică constând în executarea de lucrări, livrarea de bunuri/produse și/sau prestarea de servicii, care emit facturi electronice către alți operatori economici (relații B2B), pot opta, în condițiile prevăzute de acest act normativ, pentru transmiterea acestora către destinatari folosind sistemul național privind factura electronică RO e-Factura. Emitentul facturii electronice, care optează pentru transmiterea acesteia în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, este obligat să se înregistreze în Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura (Registrul RO e-Factura), potrivit dispozițiilor art.10 alin.(2) din acest act normativ. În vederea utilizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura, atât emitentul facturii electronice, cât și destinatarul acesteia trebuie să fie înregistrați în Registrul RO e-Factura. Registrul RO e-Factura este public și se afișează pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Potrivit art.10 alin.(5) din această OUG, procedura privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura se stabilește prin ordin al președintelui ANAF în termen de 15 zile de la data publicării ordonanței de urgență în Monitorul Oficial al României.
În acest context, prin OPANAF nr. 1.713/2021 este reglementată Procedura privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura și a fost elaborat un formular prin care operatorii economici să solicite înregistrarea în Registrul RO e-Factura sau prin care să poată renunța la cererea de înregistrare, până la data prevăzută de acest act normativ pentru înregistrarea în registru.
Potrivit actului normativ, înscrierea în Registrul RO e-Factura se face prin transmiterea formularului (084) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura/renunțarea la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura”, având bifată secțiunea III.
Formularul (084) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura/renunțarea la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura” se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.
Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura este înscris în Registrul RO e-Factura începând cu data de 1 a lunii următoare transmiterii formularului (084).
De la momentul înscrierii în Registrul RO e-Factura, emitentul dobândește și calitatea de destinatar.
Operatorii economici pot să renunțe la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura până la data înscrierii acestora în Registrul RO e-Factura, respectiv până la data de 1 a lunii următoare transmiterii cererii de înregistrare, prin transmiterea unui nou formular (084), având bifată secțiunea IV „Renunțare la cererea privind înregistrarea în Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului național privind factura electronică (Registrul RO e-Factura)” și completată cu numărul și data înregistrării formularului inițial (084) prin care operatorul economic a solicitat înregistrarea în Registrul RO e-Factura.
Operatorii economici care au renunțat la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura în termenul prevăzut la alin. (1) nu vor mai fi înscriși în acest registru. Operatorii economici sunt radiați din Registrul RO e-Factura de la data radierii din Registrul contribuabililor/plătitorilor, potrivit legii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale