Proceduri mai simple pentru transformarea societăților agricole în societăți reglementate de Legea nr. 31/1990
Numărul 13-14, 11-24 aprilie 2017 » Curier legislativ
Legea nr. 31/2017, care prevede o procedură simplificată de transformare a societăților agricole în entități ce intră sub incidența Legii societăților, a fost publicată în Monitorul Oficial (nr. 214/29.03.2017). Actul normativ completează Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările ulterioare, în sensul că introduce un nou articol, 41, potrivit căruia societățile agricole se pot transforma în societăți, cu respectarea dispozițiilor Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, același articol prevede că pentru o perioadă de 5 ani de la constituirea noii societăți părțile sociale sau acțiunile circulă cu respectarea dreptului de preferință al asociaților, în condițiile Legii nr. 31/1990. Cererea de transformare a societății agricole în societate, însoțită de dovada verificării disponibilităților și rezervării de firmă eliberate de oficiul registrului comerțului, se va depune la judecătoria în circumscripția căreia își are sediul societatea agricolă, care se radiază de drept.
Actul normativ mai prevede că societăților transformate potrivit prevederilor Legii nr. 36/1991, cu modificările ulterioare, inclusiv completările aduse prin Legea nr. 31/2017, le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 26/1990 privind registrul comerțului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în registrul comerțului a persoanelor fizice, asociațiilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum și la autorizarea funcționării persoanelor juridice, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit art. III al Legii nr. 31/2017, Ministerul Finanțelor Publice va elabora norme metodologice de punere în aplicare a actului normativ în termen de 45 de zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial