Procedurile de anulare a obligațiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor art. I din Legea nr. 72/2022, publicate în Monitorul Oficial
Numărul 20, 25-31 mai 2022 » Curier legislativ
În Monitorul Oficial nr. 517 din 26 mai 2022 a fost publicat OPANAF nr. 1.000/2022 privind aprobarea procedurilor de anulare a obligațiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor art. I din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligații fiscale și pentru modificarea unor acte normative. Actul normativ reglementează proceduri care vizează modalitatea de identificare a contribuabililor, a obligațiilor fiscale de natura celor care pot face obiectul anulării, precum și modalitatea de anulare a acestor obligații fiscale, astfel:
a) Procedura privind întocmirea și transmiterea de către structura de inspecție fiscală a listei cu obligațiile fiscale ce pot face obiectul anulării prevăzute de art.I din Legea nr. 72/2022, individualizate în decizii de impunere emise și comunicate contribuabilului în perioada cuprinsă între 1 iulie 2015 si data intrării în vigoare a legii;
b) Procedura pentru emiterea deciziei de anulare a obligațiilor fiscale în baza prevederilor art. I din Legea nr. 72/2022.
De asemenea, a fost elaborat și modelul formularului „Decizie de anulare a obligațiilor fiscale”.
Potrivit acestor proceduri, organele emitente ale deciziilor de impunere vor stabili sumele ce fac obiectul anulării potrivit prevederilor legale menționte. Acestea vor fi cuprinse, alături de elemente de identificare a contribuabililor, într-o listă ce va fi transmisă compartimentului de specialitate din cadrul organului fiscal, în vederea emiterii Deciziei de anulare a obligațiilor fiscale.
De reținut! Procedura de anulare a diferențelor de obligații fiscale principale și/sau obligațiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a calificării ulterioare de către organul fiscal a sumelor reprezentând indemnizații sau orice alte sume de aceeași natură, se efectuează din oficiu, dar și la solicitarea contribuabilului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane