Procedurile de implementare a Programelor pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, respectiv, pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului, publicate în Monitorul Oficial
Telex » Știri 19 octombrie 2022
Au fost publicate, în Monitorul Oficial nr. 1.012 din 18 octombrie 2022, Procedura de implementare a Programului pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (Ordinul nr. 1.704/2022 al MAT) și Procedura de implementare a Programului național pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului (Ordinul nr. 1.705/2022 al MAT).
♦ Procedura de implementare a schemei de ajutor de minimis prevăzută în cadrul Programului pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici și Mijlocii - TIMM 2022
Programul pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici și Mijlocii este un program multianual de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării IMM-urilor, implementat de Ministerul Antreprenoriatului și Turimsului (MAT), prin Direcția Generală Antreprenoriat și Programe de Finanțare și Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE).
Obiectivul Programului îl constituie organizarea Târgului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii - TIMM 2022, în vederea promovării spiritului antreprenorial, stimulării dezvoltării afacerilor și ocupării forței de muncă în domeniul IMM, facilitării contactelor dintre potențialii întreprinzători/întreprinderi mici și mijlocii (IMM) și agenții economici/instituțiile publice sau private care oferă servicii pentru sectorul IMM, în scopul creșterii numărului întreprinzătorilor de succes și îmbunătățirii performanțelor economice și tehnice ale IMM, stimularea și susținerea IMM inovative, promovarea produselor și serviciilor, stimularea și susținerea internaționalizării IMM.
Programul urmărește, prin organizarea TIMM - 2022, susținerea brandurilor deținute de întreprinderile mici și mijlocii prin: a) câștigarea de piețe externe noi pentru produsele și serviciile românești; b) stimularea cererii interne de servicii și produse, ce fac obiectul brandurilor românești; c) creșterea vizibilității pe piața internă și externă a brandurilor românești; d) dezvoltarea contactelor de afaceri și stabilirea unor legături parteneriale.
Programul constă în organizarea Târgului național TIMM 2022 pe o durată cuprinsă între minimum 3 zile și maximum 5 zile. Perioada de desfășurare a târgului, precum și locația, vor fi afișate pe site-ul instituției cu cel puțin 5 zile înainte de desfășurarea evenimentului.
În cadrul târgului național, beneficiarii eligibili vor putea prezenta produsele proprii și vor putea desfășura activități economice în condițiile legislației în vigoare. Acțiunile desfășurate în cadrul Programului sunt: • organizarea unui târg național al brandurilor naționale sub forma unei expoziții cu vânzare; • organizarea de seminarii, mese rotunde, ateliere de lucru și prezentări în scopul promovării produselor și serviciilor realizate de către participanți, câștigării de piețe externe noi pentru acest tip de produse și servicii, creșterii numărului întreprinzătorilor de succes și al îmbunătățirii competențelor antreprenoriale, obținerii vizibilității pe piață a acestor branduri naționale, organizare de întâlniri de lucru pentru dezvoltarea programelor pentru IMM; • activități de promovare a evenimentului, atât înainte de desfășurare, în vederea asigurării unei prezențe consistente a publicului și aplicanților-țintă, cât și post-eveniment, în vederea publicității târgului național.
Din bugetul alocat desfășurării activităților specifice Programului se pot suporta următoarele: realizare și mentenanță aplicație electronică de înscriere și gestiune program, publicitate tv și radio, editare de broșuri, editare de materiale de promovare și prezentare, editare/multiplicare de materiale pentru conferințe, seminare, mese rotunde, workshopuri și prezentări, închiriere spații, utilități, amenajare standuri și spații de conferințe, achiziție sau închiriere mijloace fixe și/sau obiecte de inventar necesare desfășurării evenimentului, transmitere de invitații, onorarii traineri, cheltuieli de protocol, cheltuieli aferente deplasării și cazării participantilor, cheltuieli pentru promovare în mediul online și social media, realizare content, realizare site eveniment, realizare identitate vizuală eveniment, realizare/promovare spot video eveniment, realizare grafică, închiriere corturi/pavilioane pentru evenimente în aer liber, promovare indoor/outdoor, organizarea de spectacole artistice în incinta și pe perioada târgului, achiziții de servicii necesare organizării evenimentului și alte cheltuieli necesare organizării manifestărilor din cadrul evenimentului.
Schema este valabilă până la 31 decembrie 2027; plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028.
Bugetul estimat pentru perioada 2022-2027 este de 6.000 mii lei, iar bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2022, aprobat prin Legea nr. 317/2021 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2022 este de 1.000 mii lei.
Prin implementarea Programului în perioada 2022-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 900 de beneficiari, din care maximum 150 de beneficiari în anul 2022.
♦ Procedura de implementare a schemei de ajutor de minimis prevăzută în cadrul Programului național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului
Programul național pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului este un program multianual de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de Ministerul Antreprenoriatului și Turimsului (MAT), prin Direcția Generală Antreprenoriat și Programe de Finanțare și Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE). Obiectivul general al schemei de minimis îl constituie stimularea dezvoltării meșteșugurilor și a micii industrii din România, a întăririi clasei de mici meșteșugari și artizani, care își desfășoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociațiilor ori al altor organizații, în special în localitățile rurale, dar și în cele urbane, protejarea meseriilor care presupun un număr mare de operații executate manual în practicarea lor și relansarea serviciilor și a produselor realizate de aceștia, în special a celor cu specific tradițional, inclusiv obiecte de artă populară și artizanat, promovarea acestor produse și servicii pe piețele naționale și internaționale.
Programul urmărește, prin organizarea unui târg național pentru artizanat și meșteșuguri 2022, susținerea micilor meșteșugari în promovarea produselor proprii și conservarea și stimularea promovării mai largi a tradițiilor autohtone prin: a) câștigarea de piețe externe noi pentru acest tip de produse și servicii; b) stimularea cererii interne de servicii și produse, care presupun un grad important de prelucrare manuală; c) creșterea vizibilității pe piață atât a meșteșugarilor, cât și a produselor și serviciilor furnizate de aceștia; d) îmbunătățirea accesului meșteșugarilor la informații de piață și facilitarea valorificării acestor informații; e) dezvoltarea contactelor de afaceri și stabilirea unor legături parteneriale; f) promovarea serviciilor și produselor realizate apelându-se la tehnologii tradiționale și având o componentă de prelucrare manuală semnificativă.
Programul constă în organizarea Târgului național pentru artizanat și meșteșuguri 2022 pe o durată cuprinsă între minimum 3 zile si maximum 5 zile. Perioada de desfășurare a târgului, precum și locația vor fi afișate pe site-ul instituției cu cel puțin 5 zile înainte de desfășurarea evenimentului.
În cadrul târgului național, beneficiarii eligibili vor putea prezenta produsele proprii (meșteșugărești și/sau de artizanat) și vor putea desfășura activități economice în condițiile legislației în vigoare. Beneficiarii prezenți la târg vor putea organiza la standul propriu pentru vizitatorii interesați sesiuni de ateliere de lucru. În cadrul atelierelor de lucru artizanii și meșteșugarii vor explica și demonstra practic cum se pregătesc și se obțin produsele lor: covoare țesute manual, covoare înnodate, confecționarea iilor, tapiserii, ștergare; împletituri - sfoară, nuiele, fibre vegetale; ateliere de olărit, țesut, broderie, dantelărie, ceramică tradițională și decorativă, iconografie, confecționarea de păpuși folclorice, încondeierea ouălor, confecționarea măștilor, prepararea culorilor vegetale și vopsirea materialelor tradițional, confecționarea articolelor din piele, din fier, articolelor din sticlă, articolelor din lemn; atelier de restaurare; atelier de prelucrarea lemnului și mic mobilier artizanal, creație bijuterii etc. Atelierele de lucru menționate și altele din acest domeniu trebuie să respecte tradiția populară atât în ceea ce privește modul de prelucrare a materialelor folosite, cât și în produsul final.
Din bugetul alocat desfășurării activităților specifice Programului se pot suporta următoarele cheltuieli eligibile: realizare și mentenanță aplicație electronică de înscriere și gestiune program, publicitate tv și radio, editare de broșuri, editare de materiale de promovare și prezentare, editare/multiplicare de materiale pentru conferințe, seminare, mese rotunde, workshopuri și prezentări, închiriere spații, utilități, amenajare standuri și spații de conferințe, achiziție sau închiriere mijloace fixe și/sau obiecte de inventar necesare desfășurării evenimentului, transmitere de invitații, onorarii traineri, cheltuieli de protocol, cheltuieli aferente deplasării și cazării artizanilor și meșteșugarilor, cheltuieli pentru promovare în mediul on line si social media, realizare content, realizare site eveniment, realizare identitate vizuală eveniment, realizare/promovare spot video eveniment, realizare grafică, închiriere corturi/pavilioane pentru evenimente în aer liber, promovare indoor/outdoor, organizarea de spectacole artistice în incinta și pe perioada târgului, organizarea de ateliere de lucru ale meșteșugarilor, organizarea de conferințe, seminare, mese rotunde, workshopuri, prezentări, întâlniri de lucru pentru dezvoltarea programelor pentru meșteșuguri și artizanat, precum și alte cheltuieli necesare organizării manifestărilor din cadrul evenimentului.
Schema este valabilă până la 31 decembrie 2027; plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028.
Bugetul estimat pentru perioada 2022-2027 este de 6.000 mii lei, iar bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2022, aprobat prin Legea nr. 317/2021 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2022 este de 1.000 mii lei. Prin implementarea Programului în perioada 2022-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 600 de beneficiari, din care circa 100 de beneficiari în anul 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice