Procedurile privind recunoașterea calificărilor profesionale de expert tehnic judiciar și expert criminalist vor fi simplificate
Telex » Știri 6 iulie 2022
Ministerul Justiției propune, printr-un proiect de lege lansat în dezbatere publică, simplificarea procedurilor privind recunoașterea calificărilor profesionale de expert tehnic judiciar și expert criminalist în conformitate cu prevederile europene. Astfel, instituția a publicat în transparență decizională proiect de lege pentru modificarea și completarea OG nr. 2/2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară și a OG nr. 75/2000 privind organizarea activității de expertiză criminalistică.
Potrivit unui comunicat al ministerului, „în esență, modificările legislative propuse simplifică procedura de recunoaștere a calificărilor profesionale atât cu privire la forma documentelor cerute, cât și cu privire la asigurarea posibilității efective de îndeplinire a procedurii prin mijloace electronice”.
Astfel, prin intermediul platformei „Punctul de contact unic electronic”, care îndeplinește rolul de Ghișeu Unic, aplicație în care Ministerul Justiției operează ca autoritate competentă, printre altele, și pentru calificările profesionale de expert tehnic judiciar și expert criminalist, se vor putea realiza următoarele: ▪ depunerea în fotocopie a documentelor necesare recunoașterii calificării profesionale, fără a mai fi necesară trimiterea unei copii legalizate; ▪ procedurile și formalitățile ocazionate de procesul de recunoaștere a calificărilor profesionale vor putea fi îndeplinite în totalitate online.
Proiectul pune în acord și prevederile OG 2/2000 și OG 75/2000 cu obligațiile izvorâte din Directiva nr. 2005/36/CE privind recunoaștera calificărilor profesionale și din Directiva nr. 2006/123/CE privind serviciile în cadrul pieței interne.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național