Procente și ponderi
Numărul 31-32, 9-22 aug. 2023 » La început a fost cuvântul...
În relatările din mass-media referitoare la „mersul economiei” se folosesc des – cum este normal – procente și procentaje. Numai că, tot atât de des, aceste noțiuni se regăsesc în fraze cu numeroase derapaje lingvistico-logice. Bunăoară, într-un buletin de știri televizate s-a recurs nu mai puțin de șase ori la sintagma „în procent de X la sută”. Singura diferență a constat în menționarea subiectelor tratate. Reținem câteva fraze care sunt „tipice” pentru derapajele menționate.
„Gradul de profitabilitate a firmelor a fost în procent de 5 la sută”; „dobânda s-a calculat potrivit unui procent de 6 la sută”; „procentual, rata de creștere a cifrei de afaceri a reprezentat 11 la sută din total”.
În primul rând, este de remarcat că „un procent” indică, indubitabil… un singur procent. Corect era (este) să se recurgă la termenul „procentaj”.
În al doilea rând, în toate aceste exemple, identificăm pleonasme întrucât noțiunile de „procent” și de „procentaj” se referă tocmai la cele mai diverse raportări exact la... 100. De aici, „izvorul” respectivelor noțiuni. Pentru evitarea derapajelor există „soluții” numeroase. Cel mai lesne e să se spună, de pildă, „o pondere de 5 la sută” sau, mai simplu, „o creștere de 11 la sută”. Evident, nu este exclus recursul la simbolul „%”, însă, cazurile semnalate au vizat exprimarea verbală.
Deocamdată, atât ar fi de consemnat în rubrica de față, fie și numai pentru a evita ca tema tratată să aibă o „pondere” prea mare în ansamblul textelor supuse atenției cititorilor. Parafrazându-i pe antici, putem spune că trebuie să existe „o măsură în toate”. Măsură exprimată, desigur, inclusiv „procentual”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane